L'entrevista de desembre '22: Jaime Higueras

Inclusió social

Jaime Higueras de “Condenados al Bordillo”

Condenados al bordillo és una associació que va ser fundada en el 2001 en la Comunitat Valenciana, des de llavors fins a l’actualitat ha tingut l’objectiu de desenvolupar i aplicar diferents projectes per a aconseguir la inclusió de les persones amb diversitat funcional.

Actualment, es troba molt reforçada en la comarca de la Marina Alta (Alacant), elaborant una sèrie de projectes dirigits a persones amb diversitat funcional, amb la finalitat de potenciar al màxim totes les seues possibilitats de desenvolupament i en un entorn el més normalitzat possible.

Podeu consultar més informació, com projectes o notícies, ací.

De quina idea o amb quin motiu naix aquesta associació? 

La idea de Condenados comença a forjar-se l'any 1996, quan sent professor d'Educació Física en l'I.E.S. Marcos Zaragoza de la Vila Joiosa, es va posar en funcionament un programa de reforç per a persones amb capacitats diferents, i concretament, en la meua assignatura d'Educació Física, es van assignar algunes hores per a aquest alumnat. Van participar diverses persones amb diferents perfils i amb habilitats molt dispars; de fet ténia entre ells a Luis, Campió d'Espanya en eixe moment de goalball, al costat d'uns altres que tenien poca relació amb l'activitat esportiva. D'una banda, estava l'atenció dirigida a aquest grup de xics, però, d'altra banda, ténia els grups restants, i en un d'ells (3 curs de formació professional administrativa) hi havia un alumne, Juan Luis que es desplaçava en cadira de rodes i va ser ell qui realment va provocar el meu interés per les persones amb capacitats diferents, i més concretament, per una activitat física més empàtica. En aquells temps, i crec que també ara, la competició i els resultats eren els objectius més importants.

No obstant això, per a mi, en la pràctica de l'activitat física, elements com l'afectivitat, el control de les emocions, l'empatia i les habilitats socials, cobren una gran importància, ja que són fonamentals en el desenvolupament integral de la persona.

El control de les nostres emocions, la capacitat per a expressar la nostra afectivitat, posar-te en el lloc dels altres i saber escoltar són aspectes que poden potenciar-se en un context adequat d'activitat física.

He pogut comprovar en el treball de camp, que moltes de les coses que poden resultar importants en la nostra vida, poden descobrir-se en un context adequat d'Activitat Física.

Aquest context té com a base fonamental l'empatia, qualitat que tots portem de sèrie, que està patent i que amb l'Activitat Física podem fer-la latent.

Amb aquesta idea sorgeix Condenados, al principi amb projectes que oferien activitats recreatives -esportives. En l'actualitat també es realitzen altres projectes per al col·lectiu.

Per a quin col·lectiu de persones estan dirigits els projectes de Condenados al bordillo?

Participa qualsevol persona, independentment de la seua edat o capacitat. És a dir, està totalment obert a qualsevol perfil del col·lectiu de la diversitat funcional.

L'associació disposa de donacions regulars i contínues, o depén de grans donacions puntuals i grans campanyes de capital? Aquestes donacions són de caràcter públic o privat?

Els projectes que realitzem han sorgit de les demandes bàsiques, tant dels usuaris, com dels seus familiars, però sobretot han sigut creats des de l'alegria i el cor, la qual cosa suposa que tant entitats públiques, privades i particulars confien en els nostres projectes. Rebem subvencions públiques anuals o puntuals de les diferents entitats que les ofereixen, presentant els projectes corresponents, així com de les entitats privades.

Particulars, amics i socis també confien, creuen i col·laboren amb Condenados.

L'associació treballa de forma individual, o compteu amb alguna mena de col·laboració amb associacions, entitats, etc.? D'aquestes col·laboracions són amb organitzacions públiques o privades?

Comptem amb la col·laboració tant d'organitzacions públiques, com privades.

Heu  rebut algun premi o guardó gràcies a la tasca que es realitza des de Condenados al bordillo?

Per a tots nosaltres, haver rebut durant tots aquests anys diferents premis ha sigut un impuls enorme per a continuar realitzant amb entrega i il·lusió tots els nostres projectes. Els premis que hem rebut són els següents:

Premis atorgats a l'Escola d'Esport Adaptat “Somos Capaces”:

- Premi al treball realitzat pels voluntaris a l'Escola d'Esport Adaptat atorgat per l'I.L.M Ajuntament de Dénia (2011).

- Premi de la Fundació Alex 2015. Beca solidària per a foment de l'esport adaptat.

- Premi de la Fundació Alex 2017. Beca solidària per a foment de l'esport adaptat.

- Premi atorgat a Jaime Figueres per l'I.L.M Aj. de Dénia per la seua labor com a coordinador de l'Escola Municipal d'Esport Adaptat. 2018.

- Premi a l'Escola Municipal d'Esport Adaptat atorgat en els XII premis solidaris Big Mat 2018.

- Premi a l’“Esport inclusiu” Passa la bola. PROMIS 2018. 1r premi a l'esport Inclusiu.

- Premi INCLOUME 2019 per la seua labor en la incorporació al món laboral de persones amb discapacitat atorgat pel Col·legi d'educació Especial Raquel Paya

- Premi INCLOUME 2020 per la seua labor en la incorporació al món laboral de persones amb discapacitat atorgat pel Col·legi d'educació Especial Raquel Paya

Com ha sigut la difusió i el ressò de l’associació? Fins on s’ha donat a conéixer?

El nostre objectiu mai va ser que ens conegueren, sinó realitzar les coses amb alegria. A partir d'aquest punt de partida poden sorgir coses molt boniques. Evidentment, ser conegut pot resultar beneficiós, però el més important és la forma de fer les coses.

Somriure, abraçar, agrair i escoltar pot aportar moltes coses, que estan a l'abast de qualsevol que vulga adonar-se.

Quins tipus d’actuacions o projectes contempleu?

En l'actualitat estem realitzant els següents projectes:

 

1- Projecte “Queremos salir”

Consisteix en oferir eixides de cap de setmana i campaments per al col·lectiu de la diversitat funcional. Es realitza des de l'any 2010.

2- Projecte “Somos Capaces”. Escola Municipal d'Esport Adaptat de Dénia

L'objectiu fonamental del projecte és millorar la qualitat de vida i salut dels seus participants, mitjançant la pràctica de l'exercici físic i l'activitat esportiva, així com el foment i desenvolupament d'habilitats socials. En l'actualitat participen 94 usuaris/es. S'inicià l'any 2010.

Consta de quatre programes

- “Somos Capaces”. Joves.

- “Nos ponemos en forma”. Adults.

- “Crecer jugando”. Des de l'any 2015 oferim activitats extraescolars de caràcter esportiu en el Col·legi d'Educació Especial Raquel Payá de Dénia.

- “Disfrutando del Verano”. Joves i adults que vulguen participar en període estival.

3- Projecte “A por la Inclusión”

L'objectiu fonamental del projecte és incorporar al món laboral a les persones amb capacitats diferents. Es va iniciar l’any 2013. En l'actualitat participen set persones amb diferents tipus de capacitats.

4- Projecte “Tallers Tapis“

Tallers per a persones amb problemes de salut mental del Tapis de Dénia. Des de l'any 2007. Es realitzen quatre Tallers d'Activitat física, Papiroflèxia, chi qung i dinàmiques de grup.

5- Projecte "Som iguals, som diferents"

Pretén sensibilitzar, buscar i traure a la llum, la realitat i les necessitats de les persones amb diversitat funcional, amb la finalitat de “normalitzar” al col·lectiu en el si de la comunitat. Per a això Condenados realitza jornades i xarrades dirigides a la comunitat escolar.

6- Projecte “Vida autónoma y compartida”

Disposem d'un habitatge completament reformat per a millorar la mobilitat en el seu interior, facilitant l'accés i la vida per a persones amb discapacitat, especialment per a les que es desplacen en cadira de rodes

El projecte pretén fer un pas més en l'autonomia i independència de les persones amb capacitats diferents, contribuint al desenvolupament gradual de la seua autonomia personal i social.

Esteu interessats amb la participació de voluntaris i voluntàries en l’associació?

L'Associació ha comptat i compta amb un nombre elevat de voluntaris/es, ja que el seu president (Jaime Figueres) és professor de l'I.E.S. Maria Ibars de Dénia, la qual cosa permet que cada any participen un nombre elevadíssim d'alumnes del centre i un altre considerable d’exalumnes que continuen entregant-se, formant-se, però sobretot gaudint amb el col·lectiu de la diversitat funcional.

No sols l’alumnat d’aquest institut forma el conjunt de voluntaris/es, també participen altres persones.

La formació i sensibilització dels voluntaris/as es realitza de manera continuada, així com en jornades específiques preparades per a potenciar i desenvolupar les habilitats del voluntariat.

Des del seu inici en Condemnats han participat centenars de voluntaris/as, que han sigut fonamentals en el desenvolupament dels nostres projectes.

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024