Ressenya de febrer '24: Paisatge dels riuraus. Arquitectura, herència i reptes.

Recerca

Paisatge dels riuraus. Arquitectura, herència i reptes.

Joan Ivars Cervera, nascut a Teulada l’any 1947, és investigador i catedràtic valencià. Ja jubilat, el catedràtic ha fet una gran tasca a l’IES Historiador Chabàs i a la facultat de Filologia UNED de Dénia. El Doctor en Filologia Catalana ha estat president de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), i actualment és el secretari de l’entitat. També, és vicepresident de la Societat d’Onomàstica.

Ha obtingut diverses beques d’investigació de diversos organismes oficials i ha participat en nombrosos congressos i col·loquis de temàtica comarcal i local del País Valencià. Les seues investigacions han estat dirigides cap a l’estudi de la llengua, història i etnografia de Teulada i la Marina Alta.

També, ha publicat diversos treballs, comunicacions i articles en diverses revistes sobre història, llengua, tradicions i etnologia, entre altres, de la comarca. A més, ha participat en el PATROM (Onomàstica Romànica) i en l’Atles Toponímic Valencià (de la Conselleria de Cultura), com a coordinador de les comarques del nord d’Alacant i enquestador de diversos pobles de la Marina Alta.

Paisatge dels riuraus tracta sobre els riuraus de la Marina Alta, construccions que van aparéixer a terres valencianes al segle XVIII, generalment de pedra i teules de fang amb canyís per dins, i que són un element essencial en el procés de l'elaboració de la pansa.

L’any 2012 es va celebrar el 1r Congrés Nacional sobre els Riuraus, on experts en arquitectura, educació, etnologia, història i turisme se centren en l'origen, l'evolució, les característiques i les tipologies dels riuraus, i la vida sorgida al caliu d'aquests espais de treball i de convivència. Tota aquesta informació dona pas a aquest llibre que reuneix les singularitats i característiques dels riuraus de la comarca, un patrimoni amb tanta riquesa historicoetnològica.

.

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024