Ressenya de gener '24: Pedra i calç. Una història sobre els artesans de la pedra.

Recerca

Pedra i calç. Una història sobre els artesans de la pedra. 

Pedra i calç és un treball d’investigació sobre l’ús de la pedra en sec i l'elaboració de la calç en la Vall d'Albaida i comarques properes. La pedra en sec és un mètode de construcció, declarat com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO, utilitzat tradicionalment amb els materials més pròxims i abundants a l’entorn immediat: la pedra, els productes vegetals i la terra. Totes les tipologies d’aquesta construcció són pràctiques ancestrals sostenibles, ja que no són agressives amb el medi ambient i són resilients a les condicions ambientals. Cada vegada són menys les persones que coneixen les tècniques de construcció de gran valor històric, cultural i ecològic, i per aquesta raó és important la transmissió dels dits coneixements i de la posada en valor d’aquesta pràctica.

El llibre recull més de trenta textos de diferents autors/es, a més de nombroses fotografies i dibuixos que il·lustren les aportacions literàries d’escriptors/es i estudiosos/es amb sensibilitat etnològica de la Vall d’Albaida i de la Safor. També han col·laborat margeners en actiu i jubilats, calciners i més treballadors de la pedra. Ningú d’aquets/es ha obtingut recompensa econòmica per aquesta labor, ja que ha sigut fruit de la passió per la tècnica i la necessitat de conservar-la.

Aquesta publicació és un homenatge a les persones que al llarg de la història han treballat la pedra seca, i té per objecte preservar el present patrimoni i els oficis que comporta, a més de donar a conéixer a les joves generacions l'esforç fet pels seus i les seues avantpassats/des.

.

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024