Ressenya de març '24: Bruixes, beates i dones amb gràcia, El paper de les dones en la medicina popular al municipi de Pedreguer

Recerca

Bruixes, beates i dones amb gràcia, El paper de les dones en la medicina popular al municipi de Pedreguer

Irene Martín de Vidales i Ortiz va nàixer a València l’any 1981. És llicenciada en Sociologia per la Universitat de València i s’ha especialitzat en Gènere i Polítiques d'Igualtat i en Educació Sexual i Assessorament Sexològic. L’autora, formada amb tècniques i experiència en l’elaboració de recerca social des d’un enfocament qualitatiu i de gènere, s’ha especialitzat en l’àmbit dels processos comunitaris i la participació ciutadana. Actualment, exerceix, per una banda, de sociòloga a una cooperativa d’estudis socials i, per altra banda, de professora, ambdues tasques en València.

‘Bruixes, beates i dones amb gràcia’ és un estudi de caràcter etnogràfic que té com a objecte central visibilitzar les pràctiques de salut comunitària que han realitzat les dones de Pedreguer al llarg del temps i que, a més, aporta una visió que connecta Pedreguer no sols amb dones del voltant de la Marina Alta, sinó d'altres llocs com les illes Balears o terres sud-americanes. La seua funció és recuperar i fer valdre el paper d’aquestes dones a partir de la memòria i el diàleg amb el present. Així doncs, l’estudi recull diverses ‘malalties culturals’, referides a les malalties definides des d’un àmbit sociocultural i tractades amb etnomedicina o rituals magicosimbòlics, junt amb els seus diagnòstics i rituals de tractament, com per exemple, trencar l’enfit o treure berrugues.

Aquest llibre ha estat guanyador del II Premi d’Estudis amb Perspectiva de Gènere 2021 Vila de Pedreguer.

.

També et pot interessar:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024