El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Xàbia

Ermita de sant Antoni Abad de Benitzaina de Xàbia

L'alqueria de Benitzaina ha estat des de fa més d'un segle motiu de disputa territorial entre les poblacions de Xàbia i Dénia, ja que les seves dependències estan situades en les proximitats de la línia divisòria de tots dos municipis. Assumim el criteri de diverses fonts aparentment neutrals que estableixen que, si bé l'alqueria s'aixeca sens dubte sobre terrenys de Dénia l'ermita, encara que dependent d'aquella, es troba en terres de Xàbia, servint fins i tot els seus murs nord i oest com a fita. Sigui com sigui, sembla indubtable que en el religiós i devocional la capella sempre ha estat més vinculada a aquesta última població.

Construïda en el segle XVIII, l'alqueria és un edifici notable que per si sola mereix la visita a aquest lloc tan apartat de les rutes turístiques habituals. Es tracta d'un conjunt de dependències dedicades a l'explotació agropecuària i que destaca per disposar d'elements fortificats per a la defensa de persones i béns en altres èpoques d'inseguretat en aquests paratges rurals apartats.

L'ermita apareix citada documentalment en 1791 i tant ella com la finca són de propietat particular. L'alqueria es conserva en excel·lent estat i la seva capella aparentment també. És una petita construcció exempta d'aspecte rústic amb paraments de rude maçoneria blanquejada excepte en els carreus de les cantonades i en l'obertura d'entrada. Adossada a la capçalera, posseeix sagristia de menor altura i teuladeta a un sol vessant, mentre que la capella es cobreix amb teulada de dos aiguavessos. La porta és de llinda, amb fulles i dovelles de pedra emmarcant-la. Remata el capcer una senzilla espadanya sense campana i petita creu de ferro que és l'únic objecte decoratiu a l'exterior.

L'interior, igualment senzill i modest, és de planta rectangular i com a dada destacable cal assenyalar que les bigues utilitzades per a la seva sostrada provenen de mastelers d'antics velers. Sobre l'altar adossat a la testera hi ha un retaule pintat imitant marbre en el qual entre columnes s'obre una fornícula per a la imatge de sant Antoni Abat.

info Xàbia

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Perdre's pels carrers i descobrir el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací els tens tots

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

© MACMA 2023