NOTÍCIES

Baix el lema “D’aquelles cendres… Aquestes pedres” s'engega el nou Pla Ambiental i Turístic de les Valls de la Marina

25/07/2023 |Turisme·MACMA

L'equip multidisciplinar de la MACMA engega nou projecte amb unes Taules Participatives per posar en marxa el Pla Ambiental i Turístic baix el lema “D’aquelles cendres… Aquestes pedres” 

En el context de l'incendi d'Ebo patit l'agost de 2022, des de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta s'ha encetat el procés d'elaboració de Pla Ambiental i Turístic baix el lema "D'aquelles cendres, aquestes pedres" finançat per Turisme CV. Des de la MACMA es treballa amb un equip multidisciplinari liderat per la tècnica de cultura i patrimoni, Núria Gómez Bolufer, i format per una ambientòloga, dos enginyers forestals, dues educadores ambientals, una sociòloga i un tècnic audiovisual

Al llarg de la setmana del 17 al 21 de juliol s'ha encetat el procés participatiu amb les entitats i persones clau del territori cremat. Així, s'han executat reunions amb alcaldies i taules participatives de quatre dels pobles pertanyents a aquesta Mancomunitat i que es van veure afectats per l'incendi: Castell de Castells, la Vall de Laguar, Orba i Sagra. La resta dels municipis afectats treballaran en paral·lel i de la mateixa forma però a través de la Mancomunitat de Pego i les Valls. 

El dimarts 18 pel matí va tindre lloc un reconeixement de l'entorn cremat i una posterior taula participativa al municipi de Castell de Castells, amb la presència de membres de la corporació municipal, l'Associació Ecocastells i l'Agent Mediambiental de la zona.

Foto 1. Taula participativa a Castell de castells

De vesprada es va continuar al poble de Sagra, on l'equip de treball es va reunir amb l'alcaldia i amb persones involucrades en la ramaderia i la restauració amb producte de proximitat, com ara Julio Vargas, propietari del restaurant "Un cuiner a l'escoleta de Sagra" i Patricio, pastor conegut amb el sobrenom "El Roig". A continuació es va visitar la zona del corral i pasturatge de Patricio, on es van valorar possibilitats de projectes de futur.

Foto 2. Reunió amb Julio Vargas, propietari i xef del restaurant "Un cuiner a l'escoleta de Sagra"

El procés participatiu va continuar el dimecres 19 de juliol amb una visita al poble de la Vall de Laguar, on va tenir lloc una taula participativa a l'ajuntament amb membres de la corporació municipal, així com amb representants de negocis locals, productors de proximitat i l’associació de Turisme Vall de Laguar. Seguidament, es van realitzar visites a la zona i a algun negoci local de restauració de proximitat, com ara el restaurant Cavall Verd, de la mà del seu propietari, Evarist Miralles.

Foto 3. Taula participativa a la Vall de Laguar

En últim lloc, es va portar a terme una visita a Orba per a encetar una taula a l'Espai Girona amb una alta participació. Membres de la corporació municipal, representants de negocis locals, associacions ecologistes, empreses d'oci i aventura i persones a títol individual, es van reunir per a debatre sobre les principals problemàtiques, així com les necessitats existents al municipi d'orba i voltants.

Foto 4. Taula participativa a Orba

Aquestes primeres reunions han aportat informació important per poder encetar aquest procés; s'han recollit tant les iniciatives existents, com les necessitats què, segons els participants, es donen als seus municipis. Així, les dificultats burocràtiques amb l'administració pública, o la proximitat a nuclis costaners amb un turisme estacional de sol i platja, han destacat com una de les principals problemàtiques amb les quals es troben els xicotets negocis locals.

Tanmateix, s'han identificat espais emblemàtics als diferents termes municipals amb importància per a la població; ja siga pel seu valor ambiental, patrimonial o d'esbarjo, com per la seua importància de connectivitat verda amb l'entorn, i que durant els pròxims mesos es planteja portar a terme una sèrie d'activitats turístiques i tallers d'educació ambiental, i que alhora es pretén que siguen espais d’intervenció per part dels centres educatius de la zona.

A més a més, està previst per a l'octubre la presentació oficial del treball final del Pla en diferents municipis afectats per l'incendi.

 

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024