La lluita per la vida a la Dénia contemporània.
Josep Esplugues i Pellicer va nàixer a Benissa (Marina Alta), en el 1969, i és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat d’Alacant, on va aconseguir el grau d’excel·lent mitjançant la modalitat de memòria.
Es va especialitzar en medicina familiar i comunitària, formant-se a l’Hospital Marina Alta de Dénia i Centre de Salut de Xàbia.
Aquest treball li va atorgar el títol de doctor per la Universitat Miguel Hernández d’Elx, obtenint la màxima qualificació.
També ha participat en diferents congressos i reunions científiques tant pel que fa al vessant pròpiament sanitari com el context de la història de la ciència, en general, i de medicina, en particular.
Actualment, exerceix com a metge d’atenció primària i col·labora amb el departament d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant.
En aquest treball on es fa un estudi d ‘investigació dels problemes de salut i els episodis de malaltia que acompanyen a les poblacions que són fonamentals per a explicar les evolucions demogràfiques.
I ens ofereix l’oportunitat de constatar la pluralitat dels elements que van determinar la transició sanitària de la població de Dénia.
Els factors de naturalesa cultural, lligats a la condició portuària de la ciutat i el cosmopolitisme que va caracteritzar a la societat Deniera, expliquen, els avantatges demogràfics i les millores sociosanitàries que acompanyen el seu procés de modernització.