Una aproximació al Folklore de la Comunitat Valenciana
Pablo Alcaide Sanchez, resident a Xàbia, és etnomusicòleg, guitarrista i compositor, constructor d’instruments tradicionals; un expert investigador que ha dedicat part de la seua vida a estudiar la música folk i tradicional.
L’artista va començar els seus estudis musicals a l’antic Institut de Música de Xàbia, i va acabar la carrera musical i estudis al Liceu i en la Facultat de Pedagogia, ambdues de Barcelona.
Va treballar en Guinea Equatorial, país natal de l’autor, com a coordinador de l'Àrea de música de l’antic Centre Cultural Hispano-Guineà, ha escrit diversos articles i estudis sobre etnomusicologia i ha organitzat diversos festivals de música ètnica.
Va crear un grup anomenat Saha amb el que va fusionar música mediterrània. També, ha col·laborat amb Projecte Mut als seus inicis, i amb Rosa Zaragoza i Xirimitabs de Xàbia. A més, ha format part del grup eivissenc Pota lait, així com ha compartit escenari amb Kepa Junkera en Eivissa.
Alma mater del grup Arrels, el qual barreja diferents estils musicals, com la música medieval, la música tradicional valenciana, folk eivissenc i composicions pròpies de música folk, junt amb Joan Bou i Ximo Montllor.
‘Aproximació al folklore de la Comunitat Valenciana' és el resultat de quatre anys d'investigació de l’autor sobre la història de la música i la dansa popular valenciana. El llibre parla de la cultura tradicional, música i festes; del Folklore; dels primers indicis de música a la prehistòria; de la música en la cultura ibera; de les influències musicals musulmanes; de com s’interpretaven les cançons a l’edat mitjana; del segle XVI-XVIII; dels trets del Folklore valencià; de les danses guerreres; dels instruments de música; dels aeròfons i dels cordòfons; de les partitures; de biografies i discografies; a més d’incloure una bibliografia i un índex bibliogràfic de partitures.
.