Els sisens Encontres a Beniarbeig potencien la temàtica històrica del cicle amb l’anàlisi d’un aniversari transcendental pel que fa a la institució i a la Història valenciana
Hui s’ha presentat a la Biblioteca de Beniarbeig la sisena edició dels Encontres a Beniarbeig, una iniciativa que no només ha mantingut des del principi un ferm segell de qualitat, sinó que ha vist reconeguda la seua perseverança a l’hora de vertebrar unes jornades sobre literatura i història amb ressò tant dins la Marina Alta com en el conjunt del nostre territori. Amb aquestes paraules, l’alcalde de Beniarbeig Vicent Cebolla ha incidit en l’esperit d’una proposta que enguany commemorarà els 600 anys de la Generalitat Valenciana.
Pel que fa al contingut de la sisena edició, la qual es focalitzarà en l’anàlisi històrica d’una institució fonamental en el bastiment del poble valencià, els coordinadors del cicle Pau Bañó –bibliotecari de Beniarbeig– i Tomàs Llopis –escriptor i membre de la comissió dels Encontres– han resumit un programa encapçalat pels prestigiosos historiadors que han participat en el congrés La veu del Regne, coordinat per Antoni Furió, al qual li han agraït la col·laboració els organitzadors del cicle. No obstant, atés el caràcter extraordinari de l’aniversari, el calendari l’obrirà aquest dissabte 12 de gener l’exposició 600 anys de la Generalitat Valenciana, una mostra cedida per Acció Cultural del País Valencià que s’inaugurarà aquest dissabte a les 19.30 hores i que romandrà exposada fins al 17 de gener, just el dijous que Vicent Baydal visitarà Beniarbeig per presentar la seua conferència El llarg camí de l’autogovern valencià (1238-1418-2018). Així mateix, Rafael García Mahíques oferirà el dijous 31 de gener la ponència El discurs visual de la Sala de Corts del Palau de la Generalitat de València. D’altra banda, el dijous 28 de febrer, Eduard Juncosa ens parlarà sobre Les relacions entre el rei i el regne a la Corona d’Aragó baixmedieval: teoria, discurs i praxi política mentre que José María Cruselles acudirà als encontres el dijous 21 de març amb la conferència Les institucions forals valencianes i la nova Inquisició. Finalment, Joan Romero tancarà el programa d’enguany el dijous 11 d’abril amb la ponència Nacionalitats històriques i regions en el pacte constitucional. El difícil encaix del País Valencià.
Unes conferències que tindran lloc a la Biblioteca de Beniarbeig a les 19:30 hores –excepte la darrera xarrada d’abril, que serà les 20.00 hores– i que, tal com han assenyalat els coordinadors, estan encapçalades per figures de primera línia dins l’àmbit de la Història. Unes sisenes jornades que plantegen, en definitiva, commemorar des d’una visió reivindicativa i transversal el gruix d’un aniversari institucional que mereix i aspira a un major grau de consciència en la memòria de les valencianes i els valencians.