NOTÍCIES

Aplec excursionista a la Vall d'Ebo "D'aquelles cendres, aquestes pedres" 28 i 29 d’octubre

03/10/2023 |Turisme·MACMA

El passat estiu de 2022, 10 municipis de la Marina Alta i 7 municipis del Comtat, estigueren sotmesos a la foscor d'un dels incendis més abrasius dels últims anys, amb un total de 13.000 hectàrees afectades. Aquells dies d'agost la gent de la Marina Alta i del Comtat, tinguérem el cor en un puny de pensar què quedaria del nostre paisatge mediambiental després d'un mar de flames que a poc a poc corria per les nostres sendes i camins.

Foren uns dies durs i angoixosos, i on part del veïnat d'aquests deu pobles foren desallotjats davant del perill imminent d'un foc que passejava sense cap compassió pel nostre patrimoni agrícola, arquitectònic i natural.

"D'aquelles cendres, aquestes pedres" és el títol que li hem posat des de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls a un aplec especial que se celebrarà al municipi d'on s'inicià aquell devastador foc.

Presidències, alcaldies i tinències d'alcaldies en la Presentació de l'Aplec.

Des del consistori de la Vall d’Ebo, amb el seu tinent d’alcalde Nico Mengual Barber s'explicava: “Des de la corporació i des del mateix poble estem molt contents de rebre l'aplec a Ebo, ja que per a nosaltres es demostra així que som pobles units i plens de vida. Així mateix estem molt agraïts de la col·laboració de tots els pobles participants, i esperem que totes les actuacions del pla ambiental siguen efectives, ja que són molt necessàries per a pobles com els nostres”.

Aquestes dues mancomunitats representen 9 municipis, dels 10 municipis, de la Marina Alta afectats per l'incendi: La Vall d'Ebo, La Vall d'Alcalà, Pego, L'Atzúbia, La Vall de Gallinera, Sagra, Orba, La Vall de Laguar i Castell de Castells.

Aquestes dues entitats públiques han estat beneficiàries del Pla de Dinamització i Governança Turística de Turisme Comunitat Valenciana. I amb aquesta subvenció nominativa s'ha organitzat, entre d’altres activitats, un cap de setmana especial marcat per xarrades, excursions senderistes, barranquisme, ludoteca i tallers infantils, exposicions, rutes i visites urbanes, menjars populars i actuacions musicals.

Reunió de coordinació de l'Aplec el passat dilluns 2 d'octubre a la Vall d'Ebo.
Representants de les entitats, col·lectius i empreses implicades en la presentació de l'Aplec.

Sergi Ferrús, president de la MACMA ha destacat: "Moltes accions estàn fent-se o estan previstes dintre del Pla de Dinamització i Governança Turística que, des de la MACMA i Pego i les Valls, i amb la subvenció concedida per la Generalitat, estem desenvolupant, amb el necessari ajut d'entitats i societat civil de la comarca. Però potser el que més il·lusió pot comportar és l'anomenat "D'aquelles cendres, aquestes pedres", el títol que li hem posat des de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls a aquest aplec ben especial que vos presentem i que se celebrarà al municipi d'on s'inicià aquell devastador foc, la Vall d'Ebo. Un aplec excursionista del que esperem una alta participació dels pobles afectats però que també ens agradaria que omplira la resta de la comarca, a qui convide a participar de manera ben activa, ja que a la Marina som molts els centres excursionistes i persones muntanyeres que gaudim del nostre territori i les nostres sendes. De tots i totes depèn que aquest aplec excursionista fet per la Marina i a la Marina siga el primer de molts més. Perquè les cendres no podran amb les nostres pedres."

També, Enrique Moll Briones, president de la Mancomunitat de Pego i les Valls, ha volgut posar en valor que “el més important és la unió que s’ha donat en tots els pobles que s’han vist afectats per aquesta desgràcia, i donar-nos compte que no ens podem esperar a actuar quan ja és massa tard pel que respecta als incendis.  A més a més, hem demostrat la importància i la potència a la que podem arribar si som capaços de generar sinergies entre les poblacions, amb independència de si són poblacions grans o menudes, i que en definitiva beneficien al territori”.

Enrique Moll Briones (president de la Mancomunitat de Pego i les Valls, Nico Mengual Barber (Tinent d'Alcalde de la Vall d'Ebo) i Sergi Ferrús Peris (president de la MACMA).

Les activitats s'iniciaran amb diverses marxes senderistes des de diferents punts geogràfics de la comarca amb intenció d’arribar diverses comitives a la Vall d’Ebo, com a acte simbòlic d’arribar al poble on va néixer l’incendi. 

Des de la MACMA i Pego i les Valls es convida a tota la ciutadania a participar d'un cap de setmana especial amb intenció de remoure la consciència col·lectiva i gaudir d'aquest meravellós territori que esperem que ben prompte torne a renàixer.

Salut i comarca!

Inscripció a les Marxes Senderistes

Termini: fins al 19 d'octubre.

 

Inscripció a les rutes i activitats de l'Aplec Excursionista 

Termini: fins esgotar places. 

 

DESCARREGA'T  LA PROGRAMACIÓ COMPLETA EN PDF: 

PDF - APLEC EXCURSIONISTA DE LA VALL D'EBO

O CONSULTA TOTA LA CARTELLERIA I PROGRAMACIÓ DE L'APLEC A CONTINUACIÓ: 

 

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024