NOTÍCIES

La Marina Alta a vista d'ocell. Experiència del mes

25/03/2024 |Cultura·MACMA

Aquest mes d’abril l’equip de la MACMA ens hem posat la motxilla a l’esquena i hem anat a explorar alguns miradors amb vistes meravelloses de la Marina Alta, aquesta experiència està pensada per a fer amb cotxe, moto o bicicleta i descobrir la comarca d’una manera diferent, a vista d’ocell. Un itinerari de tres dies que combina els paisatges amb la cultura, el patrimoni i la gastronomia. Mirador a mirador, racó a racó, des de la platja fins al punt més alt de la Marina, anirem desvetllant la història i les curiositats dels pobles i paisatges que hem visitat en aquesta excursió, de la qual nosaltres hem gaudit i ara esperem que la gaudiu vosaltres també. 

UN POC D'HISTÒRIA. Sabem d’on venim per decidir on anem

Des de la MACMA, l’experiència que hem plantejat pel mes d’abril, té a veure amb el patrimoni natural de la comarca. Parlem dels miradors, unes estructures dissenyades per posar a disposició de la població un espai amb una vista àmplia de tot l’entorn. Viatjarem i caminarem per les muntanyes, els camins agrícoles de fàcil accés i les sendes per a observar tot el que envolta la Marina Alta. Però abans de tot, parlem un poquet d’aquestes estructures al llarg de la història.

El mirador és un lloc per poder observar el paisatge. En podem diferenciar dues tipologies. Per una banda, trobem els miradors naturals, que són aquells “balcons” que sobreïxen d’una muntanya, penya-segat o recingle, o prop d’un riu o mar. D’una altra banda, tenim els miradors artificials, els que són construïts per l'ésser humà i que poden tenir el seu origen bé per ser un punt estratègic de vigilància forestal, o bé per l’alt atractiu turístic, aquests miradors els podem trobar tant en l’àmbit natural com en l’àmbit urbà. Els primers solen ser balcons o plataformes en una muntanya o en centres d’interpretació, construïts amb ferro o amb vindre, per fer-los més impressionants. En el cas dels miradors urbans, estan construïts en edificis, restaurants o habitatges per oferir un espai decorat, amb serveis i accessible on poder gaudir d’un paisatge únic.

Tot i que la funció d’oferir una vista panoràmica no canvia, la seua finalitat sí. Actualment, utilitzem els miradors com un espai de reclam turístic i cultural on poder anar a aprendre un poc d’història que s’ha viscut en aquests, com batalles o descobriments entre altres, a més de poder fer fotografies increïbles.

Un ús molt diferent del que tenien antany. Aquests eren usats segons diferents objectius com el de tindre una vista de l’entorn per veure el pas dels animals, controlar les principals vies de comunicació… Però sobretot són punts estratègics per vigilar l’entorn que el rodeja, controlar possibles atacs bèl·lics i facilitar una ràpida actuació, front l’enemic. 

Amb independència de l’ús que li donem, el que està clar és el que ens aporta i ens transmet aquest espai, un sentiment de pau, tranquil·litat i llibertat en poder veure el paisatge, sentir el vent que corre per davant teu, sentir el soroll dels animals en llibertat i l’olor de la natura en la seua màxima esplendor. 

Curiositats:

  • A la Marina Alta tenim dues xarxes de miradors, les quals compten amb les seues pròpies rutes que podem trobar en la pàgina web de Descobrim la Marina Alta: La ruta dels miradors d’Alcalalí i la ruta dels miradors de Xàbia.
  • En diferents miradors dels quals proposem podem veure el mateix paisatge des de diferents punts de vista, fins i tot veure altres miradors pels quals hem passat.

JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí

L’experiència es realitza en tres dies, on visitarem diferents miradors i llocs elevats que ens permeten observar la comarca des d’un altre punt de vista, gaudir de les nostres muntanyes i del nostre patrimoni natural més emblemàtic. 

Dia 1 - Les Vall de la Marina i el riu Girona

Comencem l’itinerari en el municipi de Pego, una zona amb gran importància mediambiental i productora d'arròs. Envoltada completament de muntanyes excepte a l’est, on està la mar Mediterrània, nosaltres hem començat en el passeig Atzeneta (La Verdala), ja que és un lloc accessible i amb bon aparcament. Ens dirigirem amb el cotxe fins al calvari i buscarem el camí que puja al Pla d’Almiserà, per aquest camí veurem les muntanyes del Xical, el Gellibre, passarem pel barranc de la Canal fins a arribar al punt més alt del camí, a l’altura de l’encreuament que puja fins al fortí d’Almiserà i les antenes, aparcarem i pujarem caminant per a poder gaudir de les meravelloses vistes que poden arribar en dies clars a abastar 75 km a la rodona: A la dreta, els municipis de l’Atzúbia i Pego, la Marjal de Pego-Oliva i al fons el mar Mediterrani. A l’esquerra, la Vall de Gallinera entre les serres de la Foradà i l’Almirant formada per huit pobles: Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, la Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili, els quals també podem albirar. A la baixada podrem veure la muntanya del Tossal dels Corbs i els marges de pedra seca que antigament estaven plantats de conreus de secà (ametllers, garrofers i oliveres) o en alguns temps fins i tot de vinyes.

Vistes des d'Almiserà

Retornarem al cotxe de nou i ens dirigirem cap al Mirador del Xap, al terme de la Vall de Gallinera, la zona està declarada microreserva de flora, cal tindre especialment cura a l’hora de transitar, perquè la flora i la fauna són molt fràgils, per la qual cosa cal respectar l’entorn. Des d’ací observarem millor la Foradà i els municipis que formen la Vall, així com la fita amb la comarca veïna de la Safor. 

A continuació anirem cap al municipi de la Vall d’Ebo, ubicat a l’interior oest de la comarca, en el curs alt del riu Girona, on es troba una de les coves més conegudes de la zona, la Cova del Rull, plena d’estalactites i estalagmites que creen formes de diversos colors, amb opció de visita guiada. 

A la Vall d’Ebo és un bon punt per a fer una paradeta i regalar-se un bon esmorzar, ja que malgrat ser una població menuda té una bona oferta hostalera. En acabar visitarem el municipi i seguirem el camí per la CV-712 fins al Mirador del Barranc de l’Infern, pararem uns minuts per a sentir el goig de la visió de la profunditat del barranc, de les Juvees i la Vall de Laguar, pròxim destí del nostre itinerari. 

Durant la baixada per la carretera d’Ebo tindrem unes vistes meravelloses de Pego i de la Marjal i el mar al fons així com la visió perfecta del castell d’Ambra al terme de Pego. Una vegada baix, per la CV-715 direcció a Sagra, ens dirigirem a la Vall de Laguar, situada en una àrea molt muntanyenca de l’interior de la comarca, en el curs alt del riu Girona i submergida entre aquesta conca en el curs alt i entre la serra del Penyó o Cavall Verd a la part sud i les serres de Migdia i d’Ebo o els Aspres a la part nord. Formada per tres pobles: Campell o Poble de Baix, Fleix o Poble d'Enmig, i Benimaurell o Poble de Dalt.

Pujarem a Benimaurell i pel camí del Pla anirem fins al Coll de la Garga (Collao), des d’allí tindrem unes vistes magnífiques del Barranc de l’Infern –aquest barranc és conegut com un dels canons més impressionants del País Valencià–  i també de tot el terme de la Vall de Laguar, Orba i la Rectoria, un poc més lluny també podrem albirar Ondara i Dénia enclavats entre les muntanyes del Montgó i Segària, i al fons el Mediterrani.

Vistes des del Coll de la Garga

Després de gaudir d’aquests paisatges tan emblemàtics és l’hora d’omplir la panxa. A la Vall de Laguar hi ha diferents restaurants on degustar la gastronomia típica de la zona, acompanyats d’unes bones vistes i un ambient acollidor. També existeixen diferents rutes que uneixen els municipis que la formen, des de la MACMA et convidem a fer un passeig pels llavadors de Laguar i visitar el Sanatori de Fontilles, vinculat històricament a la malaltia de la lepra.

Per a finalitzar el dia, vos proposem veure la posta de sol des de les antenes de Segària, un punt elevat on podem pujar amb el cotxe o caminant per la SL-CV 109 La Segària de Benimeli, una ruta amb una gran riquesa cultural i històrica en la qual podem observar una marcada empremta ibera i àrab. Des de les antenes podrem observar perfectament com a la comarca de la Marina Alta està completament rodejada de grans serralades clarament identificables en dies clars i de les quals podem destacar: Bèrnia tancant la comarca pel sud i fita natural amb la Marina Baixa, la Serrella al fons fitant amb la comarca del Comtat, la Marjal i el riu Bullent, fita natural amb la comarca de la Safor de la qual també podrem albirar la seua costa i fins i tot veure el Mondúver. Per a passar la nit, aconsellem fer nit per la zona de la Rectoria, Orba o Parcent, ja que el següent dia començarem des del Mirador del Coll de Rates.

Dia 2 - La Vall de Pop i el riu Gorgos 

El segon dia començarem des de Parcent per a pujar fins al Mirador del Coll de Rates, situat a la muntanya del Carrascar, massís muntanyenc situat a l'oest de Parcent i al nord-est de Tàrbena, la Marina Baixa, que separa la Vall de Pop i la Vall de l'Algar. Al Mirador trobarem una maqueta de l’orografia on ens descriuen les vistes que podem albirar, també des d’aquest punt podrem veure la major part del recorregut que farem el dia de hui.

Vistes des del Coll de Rates

Baixarem de nou a Parcent i per la CV-720 anirem fins a la localitat d’Alcalalí, el municipi es troba enclavat al bell mig de la Vall de Pop, travessada pel riu Gorgos. La població està flanquejada per la muntanya del Seguili, el Carrascar, el Coll de Rates i el cim d’Aixa. Existeix la Ruta urbana dels Miradors, però nosaltres visitarem el Mirador Cocó del Garbell on podrem observar tota la panoràmica del riu Gorgos i les muntanyes que l’envolten, i el Mirador de la Vall de Pop que es troba dins de la Torre Medieval del municipi, torre des d’on vigilaven els atacs de pirates i bandolers que venien pel Coll de Rates: Cal consultar abans de fer la visita l’horari d’obertura a l’Ajuntament.

Continuarem l’itinerari, direcció a Xaló, nosaltres vam escollir fer la ruta dissabte per pegar una volta per les parades típiques del Rastro de Xaló, també hi trobareu el Mercat de la Terra. Xaló té diferents comerços on poder esmorzar, dinar o comprar productes tradicionals i de km 0. Després de passejar per Xaló agafarem el cotxe per a dirigir-nos al municipi veí de Llíber, envoltat per la serra de Bèrnia i la del Castell de la Solana, podrem gaudir de paratges com ara la font d'Aixa, la partida de Marnes i Cau o la penya Roja. 

Deixarem el cotxe per a endinsar-nos pels carrers del municipi i buscar el Mirador del Pla de Llíber, vos convidem a fer la ruta de #Vadesentits, una ruta preparada amb diversos codis QR escanejables que vos donaran informació de la història de Llíber d’una manera diferent, interactuant amb els cinc sentits. El mirador està situat al calvari, entre els Plans de Xaló, la muntanya del Collado, la muntanyeta de Llíber i el barranc de la Cuta, la panoràmica que ofereix mostra la verdadera essència del poble, és un dels pocs paratges de la Marina Alta que ha perviscut al llarg del temps en el cultiu de ceps, atés que la gran majoria foren devastats amb l'arribada de la fil·loxera. Actualment, la pansa, continua sent un dels motors econòmics i element central de moltes de les festes de la població.

Vistes des del Mirador del Pla de Llíber

En acabar la visita per Llíber anirem a Senija, situat a la part sud-est de l’interior de la comarca, que ofereix molts atractius que cal visitar entre els quals destaquem els següents: 

  • El MOS, un museu d’art urbà a l'aire lliure on els llenços són les façanes de les cases.
  • La cova de la Garganta, de poca profunditat, però que va ser el refugi d'un bandoler anomenat Tona, que robava als comerciants que anaven o venien pel camí Vell de València.
  • La Creu de Senija, on ens dirigirem per a contemplar la panoràmica de tota la conca del Gorgos amb la desembocadura al peu del Montgó, les vistes del municipi de Benissa amb el Penyal d’Ifac i la serra d’Oltà al fons i fins a la Torre del Cap d’Or de Moraira, punt que visitarem el tercer dia de l’experiència.

Per a finalitzar la jornada ens dirigirem a la població de Pedreguer, es troba a la meitat nord de la comarca, en una plana conreable fèrtil tancada per la muntanya Gran al sud-oest i el Montgó al nord-est. El Mirador de Mirabarques es va construir al cim de la muntanya l’any 1998, obra de l’arquitecta Lourdes Garcia Sogo, l’estructura s’alça sobre una plataforma circular, d’uns 18 metres de diàmetre. Es tracta d’un monument d’estructura metàl·lica que sosté una plataforma semicircular de fusta. Des d’allí podrem observar com s’amaga el sol a la nostra esquena i la panoràmica que ens deixa dels municipis i les muntanyes costaneres com el Montgó. 

La pròxima jornada la començarem des del Cap de Sant Antoni, recomanem passar la nit per algun poble de les faldes del Montgó.

Dia 3 - La costa de la Marina Alta

Hui viatjarem per la costa de la comarca, entre penya-segats i platges, primer visitarem el Cap de Sant Antoni, al parc natural del Montgó, té unes particularitats tant geogràfiques com paisatgístiques, perquè es troba sotmés a un fort hidrodinamisme que indica una topografia submarina variada amb diversos substrats, com la posidònia, els quals el fan únic i de molta riquesa ambiental. Des d’ací podrem observar Xàbia, tindrem una visió única del seu port i la zona de costa, també al fons el Cap Prim i l’Illa del Portitxol, el Cap Negre, les antenes del Puig de la Llorença i si girem la vista tenim també una panoràmica única del Montgó.

Vistes des del Cap de Sant Antoni

Continuarem camí al municipi de Xàbia, envoltat de mar i muntanya, està emmarcat pels contraforts de les Planes del cap de Sant Antoni, al nord; el Montgó al nord-oest; la vall del riu Gorgos que creua el terme d'oest a est; i al sud les muntanyes de la Granadella i el cap de la Nau. Xàbia compta amb una ruta, la Ruta dels Miradors que recorre els 13 miradors més importants del municipi amb bicicleta, té una longitud de 27,2 quilòmetres i una duració aproximada de tres hores. Nosaltres visitarem el mirador de l’Ambolo, el mirador del Cap de la Nau i el mirador de la Creu del Portitxol, des d’aquests tres punts observarem les cales i penya-segats que formen la costa, l’Illa del Descobridor i l’Illa del Portitxol, contemplarem el soroll de les ones trencant en les roques, el vol de les gavines i les espectaculars vistes del mar Mediterrani, si el dia ens acompanya, des d’aquests punts podrem observar a l'horitzó, l’illa d’Eivissa.

Després de visitar la costa de Xàbia i esmorzar en algun dels miradors gaudint dels paisatges, ens dirigirem per la CV-747 al Poble Nou de Benitatxell, enclavat en un lloc espectacular de la costa de la Marina Alta, entre el cap de la Nau i el cap d’Or, entre cingles i penya-segats que amaguen pesqueres i les cales Llebeig, Moraig i dels Testos, amb un patrimoni natural subaquàtic i geològic destacable: un riu subterrani, falles i coves a la vora del mar.

Pujant al puig de la Llorença es troba el Mirador del Poble, que ofereix una gran panoràmica de tot el nucli urbà de Benitatxell, amb el seu particular dibuix piramidal coronat pel campanar. Al voltant del Poble Nou, s’hi ubiquen els termes contigus de Xàbia i Teulada.

A més a més, en dies clars és possible albirar, cap al nord, una gran imatge del perfil de la costa valenciana, que recrea el límit marí fins a arribar al golf de València. Girant cap al sud i de l’interior cap a la costa, es troben formacions muntanyenques com ara Bèrnia, Oltà o el Penyal d’Ifac. Es tracta d’una vista singular, ja que s’observa la Mediterrània als dos costats de la nostra ubicació.

Continuarem l’experiència per la CV-737 direcció a Moraira, que junt amb el nucli poblacional de Teulada formen el municipi de Teulada, situat a la franja costanera, en la part sud-est de la comarca. Destaquen el castell de Moraira, la marjal del Senillar i la torre del Cap d'Or, una torre de guaita i defensiva del segle XVI que es va construir l'any 1563 per a protegir el litoral de possibles incursions pirates.

Deixarem el cotxe al pàrquing de la Cala del Portet per a fer la ruta que puja fins a la torre, ja que per la senda hi ha dos miradors que donen a la costa del Cap d’Or, construïts amb fusta i en dues zones on la tranquil·litat de la natura i el soroll de les ones ens ajuden a contemplar les meravelloses vistes. El seu camp visual abasta des del cap de la Nau pel nord fins al Penyal d'Ifac al sud, i en dies clars arriba fins a la serra Gelada. 

Vistes des del primer mirador de la Torre del Cap d'Or

En baixar de la ruta podrem passejar per la platja del Portet i dinar en algun restaurant, a Teulada i a Moraira és molt típic el bull, l'arròs a banda o la paella amb sardines i espinacs, tot convenientment acompanyat amb una bona copa de vi dels seus camps de vinyes.

Per a finalitzar l’experiència anirem cap al Mirador del Morro de Toix per la CV-746, una carretera que travessa tota la costa des de Moraira fins a Calp, passant per les diferents cales de Benissa.

En arribar a Calp anirem a buscar la carretera que ens porta fins al Morro de Toix, si ens desviem per les urbanitzacions, podrem fer una paradeta a la Muralla Roja, una edificació de l'arquitecte Ricardo Bofill amb una arquitectura que s’adapta a la topografia del penya-segat on es troben. Un conjunt arquitectònic conformat per dos edificis: Xanadú i l'Amfiteatre.

Ja al mirador del Morro de Toix, tancarem l’experiència amb la panoràmica de la Badia de Calp i la costa de la Marina Alta i el mar Mediterrani que ens deixa el mirador, podrem albirar tots els punts que hem visitat hui, així com veure la panoràmica d’Oltà i Bèrnia al seu darrere. A més a més, és un punt estratègic per observar Eivissa els dies clars i veure com, enllà del Mascarat (fita geogràfica i barrera natural de la comarca) s’obri l’altra Marina amb la increïble Altea i les seues icòniques muntanyes: el Puig Campana i el Ponoig. 

 

** Aquesta experiència està pensada per a fer-la en tres dies, tot i que cada persona la pot adaptar a les seues capacitats i preferències. Des de la MACMA recomanem que la ruta es faça en cap de setmana, de divendres a diumenge, per poder gaudir el dissabte del mercat de la Terra de Xaló. Si voleu ampliar la vostra experiència i visitar altres llocs elevats, recomanem fer les rutes que pugen al cim del Montgó i el Fort de Bèrnia. A més, si el que voleu és ampliar la informació o elements a visitar de cada poble, podeu entrar a la pàgina web de Descobrim la Marina Alta i personalitzar aquesta ruta.

Per al mes d’abril hi ha un fum d’activitats programades per a celebrar la pasqua, també tenim el Mitja Fava Fest al Poble Nou de Benitatxell, Fora d'Òrbita a Orba, la I Fira Agroecològica i del Territori a Parcent i les Trobades 2024 de l’escola valenciana a Pego. Consulta tota la programació cultural, juvenil i esportiva a la nostra Guia MACMA.

Podeu seguir l'experiència d'abril mitjançant un mapa que podeu visualitzar fent clic ací.
 

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024