Gràfiques i resultat de l'enquesta/entrevista a informadors/es claus

Entrevistes a persones claus

Per conèixer millor les opinions de les persones joves es va dissenyar una entrevista en profunditat i ens ha servit per accedir a les persones que treballen amb joves ja siga desde l’àmbit públic (tècnics de joventut, professors dels joves…) o de l’àmbit privat (professionals que tenen empreses relacionades amb joventut). Persones que d’ara en davant anomenarem Informadors clau. En aquest cas l’entrevista dissenyada és una entrevista semiestructurada on preguntàvem aspectes positius de la joventut, les seues necessitats, els problemes que els afecten i com es podrien solventar des dels organismes pertinents.

Aquestes entrevistes s’han realitzat conjuntament  amb els tècnics locals de joventut dels pobles de Calp, Benissa, Teulada Moraira, Xàbia, Dénia, Gata de Gorgos, Pedreguer, Ondara, Pego i el personal de joventut de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta. Aconseguint un total de 156 Entrevistes  buscant diferents discursos que defineixen les problemàtiques de les persones joves.

Les entrevistes realitzades a informadors i informadores clau que s’han reflectit en aquest pla, es van realitzar a aquelles persones que treballen amb la joventut en tota la comarca, en més d’un poble o en pobles de menys de 5.000 habitants (personal tècnic de cultura, esports, igualtat, participació ciutadana, urbanisme…). 

Deixant els i les informadors/es clau locals per a cada pla jove local. Les entrevistes constàven de quatre blocs diferenciats. En primer lloc se'ls va preguntar per les coses bones de la jovent amb la que tenen relació, la segona com poden mantenir aquestes coses bones, en tercer lloc els problemes de la joventut i per últim la solució a aquests problemes. Així doncs els resultats son els següents.

Per als informadors i informadores clau, els aspectes més positius tenen a veure amb els valors personals de les persones joves, ja que segons les entrevistes aquests tenen moltes idees, molta curiositat per aspectes diferents de la vida, ganes d’assumir diferents projectes vitals etc. 

En segon lloc es remarquen els aspectes que tenen a veure amb els estudis, com poden ser la  gran varietat d’oferta formativa amb moltes possibilitats per als joves i l'interès dels mateixos en seguir estudiant. La motivació pròpia de la joventut i la seua energia per realitzar diferents activitats també son consideracions que tenen els i les  informadors/es clau respecte a la joventut.

Per millorar aquests aspectes, els informadors i informadores clau confien amb la formació en diferents aspectes de la vida com pot ser formació ambiental, formació en valors com la igualtat i la diversitat. Les activitats d’oci alternatiu també son considerades com atractives per mantenir la motivació entre la joventut, així com l’educació en valors i sobretot saber escoltar el que demanen els i les joves.

Pel que fa als problemes de la joventut segons els i les informadores clau en primer lloc mostren preocupació pel consum de drogues entre el jovent amb qui tenen relació. Tot seguit conclouen que existeix un abusiu ús de la telefonia mòbil i les xarxes socials, uns valors personals que no estan encaminats a l’esperit crític o reflexiu i una preocupació perquè, encara que han realitzat una trajectòria acadèmica bona o molt bona, la vida laboral dels joves es caracteritza per treballs precaris i difícils d’aconseguir.

Per solucionar aquests problemes, es proposen activitats d’oci saludables, que allunyen a les persones joves de l’oci consumista que fomenta el consum de drogues. En aquest fil, cal conseguir espais físics on puguen participar d’aquest oci.

La formació amb campanyes relacionades amb les drogues, o formació amb cursos de bones pràctique i consum també és considerat una solució per a aquest problema. Per últim, un aspecte positiu a considerar com a solució al problema podria ser inciar processos participatius que impliquen a les persones afectades.

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024