Qui som?
Comarca. Cultura. Territori. Cohesió. Entendre i projectar la Marina Alta des del seu potencial propi. La MACMA nasqué amb uns objectius ben clars; es pretenia, convençuts de la necessitat d’establir una política cultural de cooperació, aconseguir:
- La difusió d’una programació d’esdeveniments d’àmbit comarcal.
- L’aprofitament i la promoció dels recursos ja existents a la comarca.
- Construir espais nous d’intercanvi que generen processos de dinamització en les competències definides en els estatuts de l’entitat.
La MACMA la integren tots els ajuntaments de la Marina Alta.
L’entitat va ser legalment constituïda el 25 d’octubre de 1.997 integrada per 15 municipis: Alcalalí, Benissa, Castell de Castells, Dénia, Gata de Gorgos, Murla, Ondara, Orba, Pedreguer, Pego, El Poble Nou de Benitatxell, Sagra, La Vall de Laguar, El Verger i Xàbia.
A l’abril del 98, que és quan es publica la primera Guia Cultural de la MACMA, tan sols uns mesos després de la legalització de la MACMA, ja s’havien integrat 8 municipis més: L’Atzúbia, Benidoleig, Benimeli, Parcent, Els Poblets, El Ràfol d’Almúnia, Teulada i Xaló. Ja n’eren 23.
El novembre del 98 s’incorporen Beniarbeig, Sanet i Negrals i Tormos. A l’abril de 1999 s’incorporen: Benigembla, Llíber, Senija, La Vall d’Alcalà, La Vall d’Ebo i La Vall de Gallinera. Tan sols un any després de l’aparició de la primera guia, havíem passat de 15 a 32 municipis. Només faltava Calp, que també acabaria incorporant-se.
Vint anys després l’entitat ha ampliat els seus estatuts per tal d’encabir àrees del seu abast i interés, com ara el Turisme –des de 2014–, entés transversalment i des de la perspectiva comarcal. Des de 2016, l’àmbit de Joventut també forma part de l’ideari de la Mancomunitat Comarcal a través de la Xarxa Jove Marina Alta: amb un reglament intern propi que s’abeura de l’estructura administrativa de la MACMA per tal d’evidenciar la importància i poder estratègic dels recursos mancomunats.
Per últim el 2019 s’inicia la tramitació per a posar en marxa la nova ampliació per a la incorporació dels àmbits d'educació i esports dins la Mancomunitat, per a finalment crear de la Xarxa Esportiva Marina Alta, amb una estructura molt similar a la de Joventut, que pretén coordinar i dinamitzar l’esport comarcal en edat escolar, fonamentalment a través de les lliguetes i campionats comarcals.
Amb l’aparició de la nova norma LLEI 21/2018, de 16 d'octubre, de la Generalitat, de mancomunitats de la Comunitat Valenciana, el 2020 l’entitat inicia els tràmits de redacció i adaptació dels nous Estatuts que converteixen a la que fins ara era la Mancomunitat Circuit Cultural Marina Alta en la Mancomunitat Comarcal Marina Alta, amb la conseqüent predisposició d’activació de tots els àmbits d’interés col·lectiu i municipals en les diferents àrees que es considere oportú.
Què fem?
Des de la MACMA treballem per la vertebració de la comarca a través de la cultura. Aquest camp d’acció abraça diferents àmbits i competències:
• Confecció de la guia mensual de programació comarcal
• Servei Mancomunat d’Arxius
• Biblioteca Comarcal ‘La Marina Alta’
• Punt d’informació juvenil comarcal
• Assessorament i recolzament als ajuntaments de la MACMA en les següents matèries:
- Assessorament lingüístic
- Servei de consulta i assessorament en matèria patrimonial i històrica
- Gestió cultural
- Turisme sostenible
- Dinamització juvenil
- Dinamització esportiva (pròximament)
• Edició de publicacions:
- El Calendari dels Brillants
- Etnografía
- Gastronomia
- Història
- Filologia
- Literaris
• Edició i col·laboració en produccions audiovisuals
• Coordinació i desenvolupament de projectes propis:
- Campanya de Teatre a les Escoles de la Marina Alta
- Coordinació de la Fira Comarcal Marina Alta
- Conjuntament amb la Fundació Baleària: Trobada de poetes de la Marina i Eivissa
- Concurs de Joves Promeses de la Marina Alta
- Art Jove a la Marina
- Guia de recursos culturals, juvenils i esportius.
- Guia d'infraestructures culturals, juvenils i esportives.
- Catàleg d’Oci en Xarxa de la Marina Alta.
- Concurs comarcal d’il·lustracions.
- Formació i recuperació de l’ofici i construcció de la Pedra Seca
• Coordinació dels materials i recursos mancomunats per a l’ús municipal:
- Expositors per a exposicions
- Pantalles i projectors
- Equips de sonorització
- Exposicions pròpies itinerants
• Col·laboració activa en projectes culturals municipals (des de la coordinació de jurats artístics a la participació en lliuraments de premis)
• Col·laboració amb les institucions i xarxa empresarial comarcal per a la gestió conjunta d’esdeveniments i projectes culturals, juvenils i esportius.
• Xarxa Jove Marina Alta: Tasques institucionals i de suport al Consell rector de la Xarxa Jove Marina Alta
• Xarxa Esportiva Marina Alta: Tasques de coordinació i dinamització en matèria esportiva (lliguetes comarcals i Minijocs), així com suport institucional al Consell Rector de Xarxa Esportiva Marina Alta. - Pròximament.
• Desenvolupament d’una xarxa de treball conjunt en matèria de Turisme
• Servei de formació en matèria cultural, juvenil i esportiva
- Organització i coordinació de jornades
- Sessions formatives en l'àmbit educatiu