Les Veus del Territori


UN PROJECTE PILOT PER SALVAGUARDAR LA MEMÒRIA ORAL
31/07/2023|Cultura·MACMA
Dins el marc d’acció del Pla de Dinamització i Governança Turística 2023-2025 per als territoris que afectats per l’incendi de la Vall d’Ebo, 2022, la MACMA ha posat en marxa un projecte pilot amb el que es pretén enregistrar les veus de les persones més majors dels 9 municipis que es van veure afectats per l’incendi i que estan integrats dins la Mancomunitat Comarcal. 

Amb aquest projecte, anomenat ‘Les Veus del Territori’, es pretén posar en valor el patrimoni immaterial dels pobles de la Marina Alta. Aquesta iniciativa es troba integrada dins el "Pla Ambiental" –composat per diverses accions– se centra en recollir la memòria oral del veïnat dels municipis. La memòria oral és un tipus de patrimoni molt fràgil i sensible a la desaparició, que passa de generació en generació i amb un elevat valor cultural. Aquest patrimoni recull des de costums, toponímia i cançons, fins a oficis o acudits. L'objectiu principal del projecte és generar un arxiu audiovisual que en un futur permeta realitzar accions sobre el territori, i que aporten una sèrie d'elements que siguen diferenciadors, podent generar exposicions itinerants, rutes interactives o fins i tot, un museu virtual, si es considera oportú. En definitiva es tracta de generar un arxiu que siga un recurs cultural i patrimonial per a treballar en la línia del turisme sostenible a la comarca de la Marina Alta.

El projecte s’inicia en fase pilot als territoris de la Vall de Laguar, Castell de Castells, Orba, Sagra, Pego, la Vall d'Alcalà, la Vall de Gallinera, la Vall d’Ebo, i L’Atzúbia Forna, els quals van viure l'incendi del 2022 de prop. No obstant això, la tècnica de cultura i patrimoni de la Mancomunitat, Núria Gómez Bolufer ha explicat que la intenció és anar recopilar entrevistes orals fins a arribar a recollir el patrimoni immaterial dels 33 municipis i 3 EATIMS que formen part de la comarca de la Marina Alta. A través d’aquestes entrevistes es pretén recopilar informació sobre les tradicions, els oficis i costums que hi ha a la comarca i que s'estan perdent amb el pas del temps, si no han desaparegut ja. 

A més a més, el projecte compta amb el recolzament i ajuda d’una sociòloga, Alicia Peris Valentín, del programa de Pràctiques UA Rural, una estudiant que passarà l’estiu a la Marina Alta treballant en aquest projecte i tota la seua digitalització i transcripció. 

Segons declaracions del president en funcions José Ramiro Pastor, és de gran importància que la MACMA duga a terme el projecte "Les Veus del Territori" a la totalitat de la comarca de la Marina Alta, permetent la recollida i classificació del patrimoni immaterial comarcal, a través de la memòria oral de les persones més majors del territori. D'aquesta manera, es podrà reconstruir el passat de la Marina Alta a través dels i de les entrevistades, evitant la pèrdua del patrimoni immaterial de qualsevol tipus.

Per a poder aconseguir els objectius del projecte, la MACMA recorrerà tots els municipis esmentats i realitzarà dues accions a cada poble que visite:

A) Berenars de Records: Una entrevista col·lectiva a mode de col·loqui per a persones de més de 65 anys. La MACMA portarà un berenaret amb coca dolça i orxata i en la que s’enregistrarà tot el col·loqui per a la seua posterior digitalització.

B) Entrevistes individuals a persones majors de 70 anys del poble. Persones que tinguen una història que aportar, bé siga a través d’algun ofici familiar desaparegut, o la seua història familiar. La Mancomunitat està treballant colze a colze amb els municipis per tal de poder conseguir entrevistar a les persones de més edat del poble. Aquestes entrevistes es podran realitzar a casa de les persones entrevistades per afavorir la seua participació.

Per a completar la informació que es recollirà durant les entrevistes, l’entitat fa una crida a l'aportació de recursos fotogràfics o d'objectes durant les entrevistes. D'aquesta manera es podrà garantir la conservació i transmissió del patrimoni immaterial de la Marina Alta.

Telèfon de contacte: 659 219 476 (Núria)

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2025