I Aplec Excursionista


Aplec Excurcionista a la Vall d'Ebo

Des de la MACMA i Pego i les Valls hem convidat a tota la ciutadania a participar d'un cap de setmana especial amb intenció de remoure la consciència col·lectiva i gaudir d'aquest meravellós territori que esperem que ben prompte torne a renàixer.

Aquestes dues entitats públiques han estat beneficiàries del Pla de Dinamització i Governança Turística de Turisme Comunitat Valenciana. I amb aquesta subvenció nominativa hem organitzat un cap de setmana especial marcat per xarrades, excursions senderistes, barranquisme, ludoteca i tallers infantils, exposicions, rutes i visites urbanes, menjars populars i actuacions musicals.

El passat estiu de 2022, 10 municipis de la Marina Alta i 7 municipis del Comtat, estigueren sotmesos a la foscor d'un dels incendis més abrasius dels últims anys, amb un total de 13.000 hectàrees afectades. Aquells dies d'agost la gent de la Marina Alta i del Comtat, tinguérem el cor en un puny de pensar què quedaria del nostre paisatge mediambiental després d'un mar de flames que a poc a poc corria per les nostres sendes i camins.

Foren uns dies durs i angoixosos, i on part del veïnat d'aquests deu pobles foren desallotjats davant del perill imminent d'un foc que passejava sense cap compassió pel nostre patrimoni agrícola, arquitectònic i natural.

"D'aquelles cendres, aquestes pedres" és el títol que li hem posat des de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls a un aplec especial hem celebrat al municipi d'on s'inicià aquell devastador foc.

Aquestes dos mancomunitats representen 9 municipis, dels 10 municipis, de la Marina Alta afectats per l'incendi: La Vall d'Ebo, La Vall d'Alcalà, Pego, L'Atzúbia, La Vall de Gallinera, Sagra, Orba, La Vall de Laguar i Castell de Castells.

Les activitats han iniciat amb diverses marxes senderistes des de diferents punts geogràfics de la comarca amb intenció d'arribar diverses comitives a la Vall d'Ebo, com a acte simbòlic d'arribar al poble on va néixer l'incendi.

Èxit de l’Aplec Excursionista a la Vall d'Ebo amb més de 800 participants

Organitzat per la MACMA i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls, aquest esdeveniment regional va marcar el tancament d'una sèrie d'accions conjuntes, com a culminació de plans de dinamització turística i governança empresos en els últims mesos per totes dues entitats.

El cap de setmana va iniciar amb diverses marxes senderistes des de 5 punts diferents en les zones afectades per l'incendi del 2022 a la Vall d'Ebo, totes convergint en el municipi amfitrió de l'Aplec La Vall d'Ebo. La participació de 82 persones en aquesta activitat evidencie el gran interés generat per la programació especial.

La vesprada va estar nodrida de xarrades i presentacions en l'Espai Polivalent de les Antigues escoles, amb la presentació de Plans de Turisme Sostenible, el projecte pilot de Jardins rebrotadores en diversos municipis, el llançament del llibre 'De pastor a pastor' de Joan Besalduch i la projecció de la premiada pel·lícula 'Las 8 muntañas'. La jornada va finalitzar amb un sopar popular i una revetla musical a càrrec de la Va unir Musical de la Vall d'Ebo.

El diumenge es va centrar en activitats de turisme actiu: rutes senderistes, barranquisme, etnobotànica, espeleologia i un mercat artesanal local que va omplir el carrer principal de l'Aplec.

A més, un sarau popular amb ballarins i ballarines de diverses comarques amb va animar de gaudir la vesprada en la plaça Santa Margalida i l'avinguda Marina Alta. El tancament va ser l'emotiva lectura d'un manifest per part de 5 xiquets i xiquetes provinents de Pego, la Vall d'Ebo, Sagra, l'Atzúbia i Orba, marcant així la fi d'un Aplec molt especial.

Amb una participació destacable de 500 persones inscrites en les diverses activitats planificades, sense comptar els visitants al mercat, les dues entitats han elogiat l'entusiasme demostrat. Especialment notable va ser l'aportació dels diversos col·lectius, com les associacions de la Vall d'Ebo, que es van implicar de manera significativa, particularment en l'organització del servei de menjars populars.

Els tres líders presents - Sara Moll, alcaldessa de la Vall d'Ebo; Enrique Moll, president de Pego i les Valls; i Sergi Ferrús, president de la MACMA - van compartir breus paraules, ressaltant la unitat manifestada durant la Trobada. Els tres van coincidir en subratllar la seua esperança que aquest esdeveniment marque l'inici de moltes altres trobades destinades a reivindicar el nostre territori i els nostres municipis.

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024