En la ruta que farem hui, la circular del Seguili, podrem conéixer i apreciar nombrosos elements patrimonials que evidencien l'aprofitament humà del territori des d'època moderna i fins i tot medieval.
Trobarem nombroses infraestructures hídriques desenvolupades pels humans, des de cisternes d'acumulació d'aigua de pluja fins a pous d'extracció en zones on existeix algun aflorament natural. Es tracta d'un terreny elevat on resulta difícil l'aprovisionament d'aigua per a ús agrari o per a la cura d'animals.
En aquest trajecte destaca el conjunt de cisternes ben conservades que trobarem mentre fem la ruta, i també elements hidràulics curiosos com el badall de Saboner, que es tracta d'un buit perforat en la roca per a l'acumulació i reconducció d'aigües de pluja amb l’objectiu d’usar-les posteriorment.
També podrem conéixer mitjançant aquest trajecte els nombrosos bancals o marges de pedra seca, que es destinaven a la manufactura de la pansa, el principal motor agroalimentari de la zona fins ben entrat el segle XX.
A més, en la part baixa del recorregut, podrem trobar el despoblat del Seguili, construcció que es va fer amb tapiera de mamposteria, d'èpoques pròximes al segle XV, i que actualment està abandonada.
PUNTS D'INTERÉS
- Plaça d’Orba.
- Cisterna Campetxano.
- El Badall.
- El Tancat del Seguili.
- Cisterna Conill.
- Cisterna Juliet.
- Caseta i Forn Fabian.
- Cisterna del Pau.
- Cisterna Morell.
- Coveta Seguili.
- Caseta i Pou de la Malla.