Teulada Moraira
Comencem el recorregut a la plaça de la Constitució, al costat de l'ajuntament inaugurat en 1991, i ens dirigim a la plaça de la Creu. Aquesta plaça és l'entrada al centre històric, el traçat del qual és típic de la planificació urbana del segle XIII, anomenada gòtica de conquesta. Allí, hi trobarem un edifici de façana modernista, de 1903. Durant el recorregut podrem veure el Portal de la Mar, del qual només es conserven tres escuts nobiliaris dels segles XVI i XVII. També cases pròpies del gòtic al carrer l'Hostal, amb portals de pedra tosca, modificats posteriorment en forma de llinda. D'aquest estil arquitectònic també veurem remats sobretot en finestres i balcons, que es repeteixen en altres llocs del centre històric.
A les places d'Espanya i de l'Església s'ubica el conjunt format per l'església fortalesa de Santa Caterina Màrtir (s. XVI-XVII) d'estil renaixentista amb reminiscències gòtiques, la casa abadia (s. XVIII) i l'ermita de la Divina Pastora (s. XVII i XVIII), amb una façana renaixentista preciosa. Presideix la plaça d'Espanya el campanar neoclàssic (s. XIX). A la plaça dels Porxes trobem la sala de Jurats i Justícies (1620), antiga seu del Govern Municipal i llotja de Contractació, que actualment alberga la seu del Centre d'Estudis Vicentins i l'exposició Vida i llegenda d’un predicador. A la façana principal hi ha un rellotge de sol de 1639. L'edifici contigu es va alçar en el solar on es trobava la casa de la germana de sant Vicent Ferrer, Constança.
Altres punts que visitarem són: l’antic hospital de Sant Martí, ara seu de l'Agrupació Musical Cultural de Teulada; l'ermita de Sant Vicent Ferrer (s. XVIII), d’estil neoclàssic-barroc; i la Cooperativa Agrícola Sant Vicent Ferrer, on podrem tastar la mistela de moscatell romà, vins blancs, espumosos, reserves, vermuts i vins negres. (1)
(1) Informació extreta de la web de turisme de Teulada Moraira.