En la població de Llíber els riuraus formen un conjunt d'un gran valor arquitectònic i paisatgístic. Hi ha dos grups fonamentals d'aquestes construccions tradicionals: d'una banda, els riuraus que estan situats en la falda de la muntanya en què es troba Llíber, la ubicació de la qual respon a la necessitat de preservar la pansa de les rosades que se solen produir en el Pla de Llíber i, d'un altre, els que es troben en la partida denominada dels Cairons.
La construcció servia per a resguardar els canyissos amb les panses durant el procés d'assecament, però el més valuós és el procés col·lectiu que feia —i continua fent— tot el poble, l'anomenada 'Escaldà'. L'any 2018 va aconseguir ser declarada Bé d'Interés Cultural del Patrimoni Immaterial Valencià.
L'escaldà consisteix a posar, durant uns segons, el moscatell en aigua bullint junt amb altres ingredients, únics a cada família pansera. A base de lleixiu casolà i herbes diverses (botja rossa, jolivarda, timonet, etc.) li botaven foc al fornet d'escaldar i quan la caldera ja estava bullint començava el procés. Durant uns segons les raspes de raïm s'hi introduïen i es treien de l'aigua per a escampar-los als canyissos. Una vegada secat el raïm, es tallava i s'embalava en caixes de fusta embolcallades amb paperines de seda, decorades a mà, anomenades camisetes. De la faena més delicada de tallar i encaixar, normalment, se n'encarregaven les dones, qui, mentre treballaven, cantaven per a amenitzar les hores: és el que s'ha anomenat cançons d'estisorar raïm.
Forma part de la Ruta dels Riuraus i hi podem trobar:
- Diversitat de riuraus privats
- Mirador del Pla de Llíber
- Pous col·lectius