“Històricament, els llocs del Cau i del Masserof havien format un únic terme, sota la jurisdicció del castell medieval de Bèrnia. L’actual partida del Cau podria correspondre’s amb l’antiga alqueria de Cavuy (llegit Càhui). De l’època mudèjar, en sabem ben poca cosa, i el mateix passa amb el període anterior a l’expulsió dels moriscos.
El lloc de Marnes va formar part del terme Cau-Masserof. Durant l’expulsió dels moriscos, ja estava despoblat.
No coneixem el període històric exacte en què Marnes va començar a repoblar-se, però per les dades que tenim sobre la veïna partida del Cau ens inclinem a considerar que l’inici es degué produir a finals del segle XVIII.
Aquesta expansió agrícola que s’inicia amb la repoblació mallorquina del 1611 sembla estar plenament instaurada a finals de segle XVII. Aquest moment de canvi i augment demogràfic va facilitar l’aparició d’assentaments dispersos en la zona de Marnes i Cau, que arribarà al seu moment àlgid als segles XVIII i XIX. Aquesta zona s'especialitzarà i concentrarà els esforços en generar finques agropecuàries per al cultiu del blat i la ramaderia.
Així, podem observar una tipologia pròpia a la zona, principalment de Marnes, i en menor mesura a la partida del Cau, que comparteixen uns objectius i infraestructures necessàries per a la vida autònoma i autosuficient que suposava viure en un espai aïllat i amb unes comunicacions molt defectuoses, segons recull Madoz.” (1)
(1) Mas Martí, J. i Noguera Mengual, J. El lloc i el terme de Llíber al segle XVII, revista Aguaits número 26, Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, 2008.