Amb aquest recorregut podrem descobrir aus procedents d'Àfrica a l'estiu i aus del centre i nord d'Europa a l'hivern.
La ruta discorre a través de diversos ambients, com el canyissar, zones de ribera dels rius Bullent i Salinar, cultius d'arròs i la muntanya mediterrània.
En la Muntanyeta Verda s'hi està aplicant, des de 2019, el projecte de reintroducció de l'àguila pescadora en la Comunitat Valenciana, per la qual cosa en els mesos d'estiu hi podrem observar aquests exemplars.
En els arrossars, el cicle tradicional del cultiu de l'arròs provoca que els nivells d'aigua dels camps varien al llarg de l'any, atraient una gran quantitat d'aus, principalment aquàtiques. Molts ocells visiten els camps d'arròs per a alimentar-se i, fins i tot, per a reproduir-se a la primavera.
En les zones en què predomina la vegetació palustre (pròpia de llocs pantanosos, com al canya) hi viuen moltes aus aquàtiques que troben refugi en la grossària del canyissar, on hi ha làmines d'aigua obertes, irrigades per canals i llacunes, denominades localment els lluents.
A més, si anem en silenci, durant la ruta ens acompanyaran com a banda sonora els reclams de gall de canyar, el cabussonet, rasclons, boscarles de canyar i la gallina d'aigua. També hi podem observar el samaruc, un peixet en perill d'extinció.
Molts d'aquests ocells estan amenaçats i figuren en els catàlegs, nacional i autonòmic d'espècies protegides.
El Bullent és un riu singular de la costa mediterrània amb aigües cristal·lines i d'elevada qualitat mediambiental. És el més cabalós d'Europa (amb la menor distància) i proveeix la Marjal d'aigua pura per la zona nord. Hi viuen una gran quantitat d'espècies bioindicadores de la qualitat de l'aiguamoll.
La destrucció de les zones humides, els productes fitosanitaris, l'extracció abusiva d'aigua dels aqüífers, l'alteració de les riberes i llits dels rius, així com les espècies invasores, han provocat que molta flora i fauna aquàtica estiga a punt de desaparéixer.