El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Teulada Moraira

Església de la Mare de Déu dels Desemparats

L'església de la Mare de Déu dels Desemparats està situada al nucli antic de Moraira, al terme municipal de Teulada.

Originàriament, l'església fou una ermita erigida sota la mateixa advocació mariana. Encara que no se sap el principi de la seua història amb exactitud, pareix que es va edificar entre 1875 i 1878, gràcies a les donacions de les germanes Oliver de Teulada, quan era rector de la parròquia de Santa Caterina mossén Francisco Payà. El geògraf Francisco Figueras Pacheco va fer esment de l'existència de l'ermita l'any 1910. L'any 1974 va ser erigida en parròquia, el seu primer rector fou Francisco Llopis Blasco, fins aleshores rector de la de Teulada.

L'església té una planta rectangular i els fonaments són carreus procedents del mur del fortí de Moraira. Està dividida en tres naus separades per pilars, en què la central ocupa quasi el doble que les laterals. A més, consta de quatre trams, el primer dels quals correspon a l'ampliació de l'església feta el 1981. Aquesta obra va consistir en la prolongació del cos cap a la part de la façana afegint-hi un pòrtic amb quatre arcs com en els riuraus tradicionals de la zona. Aquest pòrtic es va tancar el 1989 mitjançant vidriera i s'accedia a l'interior per l'arc enfrontat amb la porta principal. Sobre el pòrtic hi ha, al primer pis, el cor de l'església i, al segon, un saló parroquial. A la part esquerra d'aquesta ampliació i a l'altura de la coberta, es va construir un campanar quadrat que disposa de dues campanes. El sostre de l'edifici és de voltes bufades, delimitades per arcs formers. A l'exterior, la coberta és de teulada a tres aigües, on es conserva, a la part davantera, l'antiga espadanya, que encara manté la campana.

La decoració de l'interior és molt senzilla, d'acord amb les pautes de les ermites de finals del segle XIX i principis del XX. Els elements a destacar són els mosaics de l'altar major, que emmarca la imatge de la titular i combina escenes religioses amb les marineres pròpies de la localitat, i el mosaic situat a la part dreta del segon tram, on es representa el Crist crucificat. Ambdós mosaics són obra de l'artista Juan Ros Marí, també encarregat de les dues vidrieres amb motius eucarístics situats a l'antic porxe de l'església. A la façana est de l'església hi ha una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu del Carme, patrona dels mariners, i és l'única capelleta de carrer amb escultura del poble.

info Teulada Moraira

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024