L'església de Santa Maria es troba a la plaça del poble de Xaló. El temple que veiem actualment, dedicat a la Mare de Déu Pobra, es va acabar de construir l'any 1831 i és d'estil neoclàssic, de planta de creu llatina i torre octogonal.
A l'exterior, la façana principal és d'una sola altura, amb un pany nu rectangular on destaquen quatre pilastres dòriques que emmarquen la porta d'accés. En un lateral de l'alçat principal, descobrim la torre de tres cossos i planta poligonal rematada per dos volums cilíndrics. Pel que fa al tipus d'edifici, es presenta com una nau única en creu llatina inscrita en un rectangle. La nau central es cobreix amb volta de canó sobre arcs torals, mentre que les capelles laterals ho fan amb volta bufada.
L'alçat interior es resol utilitzant elements classicistes, entre els quals destaca un potent entaulament que recorre tot l'espai. Un orde gegant amb volutes i un altre menor, toscà, mesura la nau central i les laterals respectivament. La il·luminació de l'espai s'aconsegueix mitjançant espais semicirculars que es reflecteixen en l'exterior.
Com a curiositat, un llaurador anomenat el Ti Canet va descobrir la Mare de Déu Pobra, patrona de l’església i del municipi, l’any 1731 a la partida de Benibrai, soterrada dins d’una caixa de fusta i presentava un estat molt degradat que li va donar el nom a la imatge.