La Pobla Medieval d'Ifac destaca per ser actualment un jaciment únic a la Comunitat Valenciana, i és l'única pobla de la conquesta que no ha estat investigada, excavada ni transformada amb anterioritat, la qual cosa la converteix en un jaciment únic i excepcional.
Es tracta d'una àrea urbana de finals del segle XIII, impulsada per l'almirall Roger de Llúria, un dels personatges més importants d'aquell temps. És un enorme recinte emmurallat dotat d'un complex sistema d'accés, estances, magatzems, cases i una imponent església dedicada a la Nostra Senyora dels Àngels amb una necròpoli medieval a l'entrada. És un edifici de vida curta, no superior als 100 anys d'antiguitat. Els avatars històrics forçaren l'abandonament i el trasllat dels colons d'Ifac a la muntanya on en l'actualitat se centren les muralles i el centre històric de Calp.
La pobla presenta un recinte emmurallat amb més de 800 metres lineals de muralla, en què l'àrea nord es troba en millor estat, amb més de 250 metres de perímetre conservat i amb onze torres unides per un camí de ronda que permetia recórrer tot el perímetre emmurallat. La torre campanar és la que més bé es conserva, amb deu metres d'altura.