L'església parroquial del Naixement del Senyor es va construir, probablement, sobre el solar de l'antiga mesquita, però l'aspecte que té actualment és a causa de les intervencions que s'hi van fer en els segles XIX i XX: reformes, restauracions i ampliacions, inclosa la construcció del campanar, de base quadrada i forma quadrangular que combina els carreus de calcària de les cantonades amb la tosca groguenca de l'últim cos.
Presenta una forma constructiva molt similar a la que presentava el projecte de la presa de l'embassament d'Isbert de 1876, redactat per D. Toribio Iscar Sáez, qui probablement fou també l'autor d'aquesta torre.
La situació estratègica de la població la va convertir en un dels centres neuràlgics en la guerra de Millini, un moliner morisc que es va convertir, durant la revolta de Laguar, en el rei dels moriscos alçats en rebel·lió.
En 1917, l'església es restauraria i ampliaria significativament. La va decorar el pintor d'Orba Carlos Ruano Llopis, en què destaca l'obra que presideix el frontispici de l'altar major, La profecia d'Abraham. Després del despoblament progressiu de la segona meitat del passat segle, Orba experimentà una recuperació demogràfica des de la dècada dels huitanta. L'any 2006, comptava amb poc més de 2.100 habitants, i el 2008 amb 2.566. (1)
(1) Sanchis i Sivera, J. (1922) Nomenclátor Geográfico-Eclesiástico de los pueblos de la Diócesis de Valencia. València.