El Poble Nou de Benitatxell
Aquesta ruta cal fer-la amb caiac. Començarem des de la cala del Moraig i perfilarem, pel costat esquerre, la costa retallada on s’alternen cales pedregoses i penya-segats abruptes.
Durant el recorregut descobrirem les pesqueres de cingle i la història que acompanya aquesta activitat pesquera endèmica. Les pesqueres eren construccions menudes artesanals que pengen en la paret vertical del litoral.
Els pescadors que utilitzaven les pesqueres basaven els seus coneixements en la tradició heretada de pares a fills i adquirida per l'experiència.
Actualment, encara es poden veure diverses pesqueres des de la mar o des dels penya-segats. Totes es troben molt deteriorades per l'impacte de la mar, però encara s’hi pot observar el valor i la perillositat que comportava accedir-hi.
L'estructura de la pesquera s'emplaçava en un punt pròxim a la base del penya-segat, on s'accedia a través d'un conjunt de cordes i escales per a baixar pel penya-segat. Des d'allí es pescava durant la nit amb una llum per a atraure els peixos. La pesquera se situava en un ixent de la mateixa roca o, més comunament, sobre un canyís, que a manera de plataforma se subjectava al penya-segat per quatre tirants de corda. Solien també tindre habilitats uns refugis fets pels mateixos pescadors.
En aquest sentit, es poden diferenciar les pesqueres sobre penyes i les armades sobre canyís. Els habitants del Poble Nou de Benitatxell en particular feien servir quasi exclusivament les pesqueres de canyís, armades a la fi del segle XIX i principis del XX.
Aquesta modalitat de pesca també es coneix com a encesa, perquè usava la llum com a element visual atraient.
Per a tornar a casa, els “encesers” s'esperaven els uns als altres en punts d'encreuament anomenats fumadors. L'espera era també una manera de controlar la sinistralitat quan algú no tornava o tardava massa. En acabant, venien el peix al carrer Major del poble.
Els encesers del Poble Nou de Benitatxell van deixar de vendre el peix al carrer Major entre els anys 1955 i 1960 i, per tant, d'anar a pescar a les pesqueres. Prop de la dècada dels setanta, l'assistència a la pesquera ja era més una qüestió de tradició i afició que de necessitat. El treball en les pesqueres anava disminuint per diverses raons. Era una faena molt dura i perillosa, i va costar la vida a diversos veïns del Poble Nou de Benitatxell. Actualment, aquesta faena és coneguda gràcies a la documentació històrica i les referències orals de les persones més majors.
- Distància: 0,31 km.
- Desnivell positiu: 1 m.
- Desnivell negatiu: 1 m.
- Altitud màxima: 0 m.
- Trailrank: 14.
- Altitud mínima: 0 m.
- Tipus de ruta: només anada.