La Vall de Gallinera
L’any 2019, Acció Ecologista-Agró va adquirir dues parcel·les a l’ombria de Benirrama per a desenvolupar una iniciativa de custòdia del territori a la Vall de Gallinera.
A través d’aquest itinerari es poden descobrir diversos hàbitats: matolls ombròfils arborescents, pasturatges xerofítics mediterranis i pendents rocosos calcaris amb vegetació casmofítica.
A més a més, també hem dedicat un article al bosc relicte de fleix valencià (Fraxinus ornus) que custodiem en aquest màgic racó de la Vall de Gallinera i que constitueix una manifestació vegetal tan estranya com valuosa en el context ibèric. Fruit d’aquesta varietat d’hàbitats existeix una enorme biodiversitat botànica amb més de 230 espècies vegetals.
De totes, en destaquen especialment tretze, per ser espècies endèmiques, rares o amenaçades. És el cas, per exemple, de l’arenària (Arenaria valentina), l’herba de llunetes (Biscutella montana), la cargola (Erodium saxatile) o la ferradura de cingle (Hippocrepis valentina); el gallet morat o gallet fi o de runar (Linaria depauperata ssp. depauperata) i el fenoll bord (Guillonea scabra) entre d’altres, tresors botànics que només trobem a l’ombria de penyes i pendents rocosos calcaris.
Un altre tresor botànic de l’ombria de Benirrama és l’herba groga (Erysimum gomez-campoi), un endemisme ibèric que es troba dispers per la part oriental de la Península, especialment en zones de substrats calcaris. També destaca en aquest racó de la Vall de Gallinera la presència de la margarida fina o de runar (Leucanthemum gracilicaule), un endemisme valencià que només tenim al sud de València i el nord d’Alacant.