Els nostres pobles

Des de dalt d'un campanar
sempre pots veure el campanar veí.
Lluís Llach

La Vall de Gallinera

La Vall de Gallinera és una vall preciosa que es trobar entre les serres de la Foradada i l’Almirant, una de les quatre valls considerades les Valls de la Marina. La Vall està formada per huit pobles: Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, la Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili. Està localitzada a l’extrem nord-oest de la comarca, fitant amb les comarques veïnes de la Safor i el Comtat. A 295 metres d’altitud, té una densitat de les més baixes de la comarca per la seua extensió de 53,64 km² i una població de 557 habitants, coneguts com a vallers i valleres.

Terme municipal de la Vall de Gallinera. Superfície 53,64 km². Habitants 557 (dades INE 2021).

HISTÒRIA

Es tracta d’una vall natural travessada pel riu de Gallinera que corre enclavat entre la serra de l’Almirant al nord i la serra Foradada al sud. Durant tot el recorregut s’hi observen fonts pels escorredors naturals de la zona de l'ombria de la Vall, pels vessants de la Foradada, a la part esquerra del riu, on es concentren totes les poblacions i els cultius més característics, com són els cirerers. Mentre, a la part de la Solana, s’hi concentren els corrals ramaders.

La Vall de Gallinera ha sigut poblada des de temps ben antics, com mostren els més de 18 abrics localitzats amb pintures rupestres que omplin les parets pròximes al riu Gallinera. Els primers indicis de presència humana a la Vall de Gallinera, que es coneixen fins a l’actualitat, es remunten al Paleolític mitjà, amb la presència de neandertals a la zona nord-est de la Vall. Pel que fa al període Neolític, hi destaquen les pintures rupestres d’art llevantí, esquemàtic i macroesquemàtic, algunes de les quals visitables, com les de Benirrama i les de Benialí. També l’Edat del Bronze i l’època ibèrica tenen els jaciments ubicats en les parts més altes de la Vall, dels quals destaca sobretot el poblat del Xarpolar del període ibèric antic. 

Tanmateix, la característica principal i morfologia de la Vall de Gallinera és plenament d’època andalusina. Al segle X arribaren els primers avançaments d’al-Àndalus, que s’establiren a l’Almiserà amb un fortí omeia. A poc a poc, s’anaren construint a la falda de la Foradada diferents alqueries de base clànica-familiar: Benalcatim, Benialí, Benifetef, Benimàmit, Benimahomet, Benimarsoc, la Solana, Benitaia, Benitalaf, Bolcassim, Alpatró, l’Alcúdia, la Carroja, Benissivà, Ràfol, Benistrop, Llombai, Benirrama, Beninbader i Benissili. Aquestes estaven vigilades a la part nord pel castell d’Alcalà, actualment anomenat popularment castell de Benissili; i a la part sud pel castell de Gallinera, popularment conegut com el castell de Benirrama, el qual li dona el nom a tota la Vall de Gallinera.

Amb l’arribada dels cristians, la Vall, després de convertir-se en centre neuràlgic de les revoltes protagonitzades per al-Azraq i com a nucli de resistència mudèjar, va continuar sent una vall plenament musulmana fins que es va decretar l’expulsió morisca de 1609. La repoblació va vindre de la mà de la carta pobla firmada a Benialí l’11 de juny de 1611 amb 78 famílies mallorquines. Cavanilles esmenta que Gallinera es va poblar amb 150 famílies mallorquines. Alemany, Puig, Seguí, Cortell i Palmer són alguns dels cognoms que denoten aquesta herència illenca. 

La Foradada és un dels indrets de la Vall de Gallinera que més visites rep. Amb un camí on es poden observar múltiples escenaris naturals, i ens permet veure també el patrimoni agrícola i ramader propi dels segles XVII i XVIII amb bancals de pedra seca, eres de batre blat, corrals ramaders i camins de ferradura empedrats. 

FESTES 

  • Festes de Benirrama: últim cap de setmana de juliol.
  • Festes de Benissivà: primer cap de setmana d'agost en honor de sant Roc.
  • Festes de Benialí: segon cap de setmana d'agost en honor de sant Miquel i a la Mare de Déu dels Desemparats (Moros i Cristians).
  • Festes d’Alpatró: del 14 al 18 d'agost.
  • Festes de la Carroja: tercer cap de setmana d'agost en honor de sant Francesc de Borja.
  • Festes de Benissili: últim cap de setmana d'agost en honor de sant Pasqual Bailón.
  • Festa de la Cirera: se celebra el segon cap de setmana de juny.
  • Fira de l’Oli.
  • Alineació Solar: se celebra el 9 de març i el 4 d’octubre.

GASTRONOMIA 

  • El blat picat .
  • Minxos .
  • Arròs al Forn.
  • Porc senglar.
  • La cirera.

location_on Llocs d'interés

Rutes senderistes

Rutes urbanes

info La Vall de Gallinera

Horari de d'atenció: de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 h

M'interessa Guardar a la motxilla

Altres pobles

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024