El nostre patrimoni

Jaciments arqueològics

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

La Vall de Gallinera

Pintures rupestres de Benialí

El barranc de les Basses del Racó, descobert el 1981 pel Centre d’Estudis Contestans, és el barranc més important quant a abrics amb art rupestre de la Vall de Gallinera, perquè ací trobem cinc abrics amb representacions d’art macroesquemàtic, esquemàtic, llevantí i gravats, ubicats als dos vessants del barranc.

A l’altura del reguer picat a la pedra, a la part esquerra, trobem l’abric I. En aquest abric, encara que no hi podrem pujar pel risc que comporta, veurem, des del camí, un gravat prehistòric format per serpentiformes verticals i formes geomètriques tancades executades mitjançant la tècnica del picat. A falta de més estudis, podem pensar en una cronologia neolítica o de l’Edat del Bronze per al gravat.

L’abric que sí que podrem visitar és l’abric IV, on destaquen unes excel·lents i enormes figures pertanyents a l’art macroesquemàtic, els serpentiformes. A banda de l’art macroesquemàtic, també hi ha a l’abric mostres d’art esquemàtic i d’art llevantí. Del llevantí, encara que difícils de veure, apareixen uns traços finets, el cap d’un caprí i dues figures humanes de cap piriforme en una escena d’alletament.

I de l’esquemàtic destaca la figura d’una cabra, amb les potes de darrere incompletes, les dues potes davanteres, el tronc, el cap de forma triangular i les dues banyes paral·leles i corbades cap arrere. El més interessant d’aquest abric i el que el converteix en importantíssim és el fet que en un dels motius serpentiformes corresponent a l’art macroesquemàtic hi ha un esvoranc on després es van realitzar els traços finets pertanyents a l’art llevantí. Açò demostra, segons els estudiosos, que l’art macroesquemàtic és més antic que l’art llevantí.

L’art macroesquemàtic és un estil d’art rupestre exclusiu de la zona de les serres de la Marina Alta, el Comtat i l’Alcoià del qual només es coneixen 19 abrics. La pintura és de color roig fosc, densa i d’aspecte pastós, i els motius són de grans dimensions i de traçat gruixut. L’art macroesquemàtic es caracteritza pels seus paral·lelismes amb l’art moble del Neolític antic, especialment amb la decoració cardial de la ceràmica.

Les figures que observarem han sigut relacionades per alguns autors amb les espigues de blat que portaren els primers pobladors neolítics de les nostres terres, que ja eren agricultors i ramaders, allà pel cinqué mil·lenni abans de la nostra era i que, segurament, començaren la colonització de la península Ibèrica ací a les nostres terres.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info La Vall de Gallinera

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024