Els nostres pobles

Des de dalt d'un campanar
sempre pots veure el campanar veí.
Lluís Llach

Xàbia

Xàbia és la població més oriental de la comarca de la Marina Alta, al vessant sud del Montgó. Es troba a només 12 metres sobre el nivell del mar. Amb una extensió de 68,6 km², es col·loca en segona posició pel que fa a superfície, per darrere de Benissa. Té una població de 27.983 habitants, coneguts amb el gentilici de xabiencs i xabienques.

Terme municipal de Xàbia. Superfície 68,6 km². Habitants 27.983 (dades INE 2021).

HISTÒRIA

Xàbia és la població més oriental de la comarca de la Marina Alta. El terme de Xàbia, envoltat de mar i muntanya, està emmarcat pels contraforts de les Planes del cap de Sant Antoni, al nord; el Montgó al nord-oest; la vall del riu Gorgos que creua el terme d'oest a est; i al sud les muntanyes de la Granadella i el cap de la Nau.

Presenta dos nuclis de població tradicionals: el nucli històric, amb origen en el segle XIV, i Duanes de la Mar. Des de la prehistòria fins a la conquesta feudal cristiana, diversos períodes s'han succeït al llarg dels segles que han deixat un llegat històric i cultural rellevant fins als nostres dies. Des de les troballes en la cova Foradada, datades de fa uns 30.000 anys, a les primeres ocupacions de la cova del Montgó i la cova del Barranc de Migdia, on hi ha un jaciment neolític de soterraments col·lectius, amb un importantíssim conjunt de pintures rupestres esquemàtiques de significat religiós o de culte.

De l'Edat del Bronze, se'n van descobrir restes en xicotets poblats situats en cims de turons com a Santa Llúcia, al cap Prim, a l'alt de Capsades, als Tossalets… De la cultura ibèrica, cal destacar-ne el ‘tresor ibèric de Xàbia’ (s. V aC). 

De l'època romana, n'hi ha nombrosos jaciments remarcables com la Necròpolis del Muntanyar, el jaciment dels Banys de la Reina, i la Séquia de la Sénia, aquests últims relacionats amb l'activitat industrial de la sal. De l'època andalusina, els musulmans van deixar-ne sobretot la seua empremta en l'àmbit arqueològic i toponímic.

Amb la conquesta cristiana, Xàbia es va convertir en vila eminentment cristiana, junt amb Pego, Teulada i Calp. El segle XV va estar marcat, com la resta de la costa de la Marina Alta, pels atacs barbarescos i la fortificació de la línia de costa, cosa que va obligar Xàbia a ampliar la seua muralla de protecció. 

Amb la guerra de Successió, Xàbia es va decantar pel bàndol borbó i, després, el rei Felip V els va concedir privilegis comercials per al port i la flor de lis de l'escut actual. A partir d’aquest moment, Xàbia va experimentar un gran desenvolupament econòmic gràcies a l'exportació i comerç de la pansa. Consegüent a aquesta bonança es va veure un l'important creixement urbanístic i d'infraestructures, com la construcció del port, i altres ja desaparegudes com un teatre, un trinquet i una plaça de bous.

FESTES 

  • La Fira i el Porrat de Sant Antoni del 7 al 31 de gener.
  • Les fogueres de Sant Joan se celebren del 6 al 24 de juny. Les festes acaben la nit del 24 amb l'encesa de la foguera i amb un espectacular castell piromusical de focs artificials.
  • La festa del Portitxol se celebra el segon diumenge d’agost.
  • Les festes en honor de la Mare de Déu de Loreto marquen el final de l'estiu. Des de finals d'agost fins al 8 de setembre, Duanes de la Mar celebra les festes centenàries dels seus patrons, la Mare de Déu de Loreto i el Crist de la Mar.
  • Santa Llúcia, el 13 de desembre, se celebra amb un senzill programa que combina religió i festa popular.

GASTRONOMIA 

  • El polp amb penca.
  • El madroc.
  • El suquet roig.
  • El cruet de peix.
  • L'arròs de renda.

LLOCS D'INTERÉS 

  • LIC Penya-segats de la Marina.

location_on Llocs d'interés

Rutes senderistes

Rutes urbanes

Rutes aquàtiques

Rutes de pedra

info Xàbia

 Horari d’atenció: de dilluns a divendres de 8.00 a 15.00 h

M'interessa Guardar a la motxilla

Altres pobles

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024