El nostre patrimoni

Ermites i esglésies

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Xàbia

Ermita de sant Joan de Xàbia

L'ermita de sant Joan fa cantonada amb els carrers Pontevedra i Ferrol, aquesta última paral·lela i molt pròxima a la transitada avinguda d'Ondara. Entre aquests carrers queda delimitat l'espai ocupat per l'antic cementiri de Xàbia, situat als afores del seu nucli urbà i al sud d'aquest.

Un altre dels temples més antics de la vila, va ser construït a la fi del segle XV o principis del segle XVI. Lloc sota l'advocació de sant Joan, molt venerat a Xàbia, a partir de 1817 va passar a ser la capella funerària del cementiri al costat del qual es trobava; de fet sota el seu sòl s'han trobat enterraments realitzats entre aquest any i 1849.

Aquesta ermita no manté culte religiós i des de finals del segle passat es beneficia d'un projecte de rehabilitació que pretén fer visitable el monument, el qual ha estat ja obert al públic en les últimes festivitats de “Tots els Sants”.

És un edifici rectangular amb coberta de teules a doble vessant poc pronunciada, amb el costat dret que dona al recinte del cementiri de manera que la seva façana forma angle recte amb l'accés a aquest. Aquesta façana té la seva meitat superior blanquejada -com la resta de paraments- mentre que la inferior és de carreus irregulars deixats a la vista i que emmarquen també la porta rectangular i una finestra reixada a cada costat. En les fulles folrades de la porta es distingeixen, entre filigranes florals, el gravat de dues calaveres amb les tíbies creuades. Tot això va anar segurament fruit d'alguna intervenció realitzada en ser destinada a capella funerària, ja que l'entrada degué ser originàriament de mig punt. Per damunt, en el frontó i desplaçat cap a l'esquerra respecte a l'eix de la façana, s'obre un petit òcul rodó.

La nau està dividida en tres trams per dos arcs, un d'ells de mig punt i un altre apuntat, encara que originalment degueren ser els dos d'aquest últim estil. El sostre és de barraca, amb les bigues de fusta deixades a la vista. La capçalera és llisa i buidada, sense cap imatge ni objectes de culte. Des de les excavacions arqueològiques realitzades en 2010 s'han deixat obertes en el pis les tombes corresponents als trenta enterraments aquí descoberts.

info Xàbia

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Perdre's pels carrers i descobrir el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací els tens tots

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

© MACMA 2023