L'ermita del Pòpul es localitza al costat de la carretera de Jesús Pobre, aproximadament a mitjan camí en direcció a Xàbia. La vall on es troba aquesta ermita és coneguda com la vall de Sant Bartomeu, i aquesta era l'advocació original del temple. En data desconeguda, probablement de manera gradual, es va substituir per l'advocació a la Mare de Déu i en el segle XVIII se la coneix ja com a ermita de la Mare de Déu del Pòpul, que al seu torn s'assimila a la de la Mare de Déu de Loreto, la imatge de la qual és la que presideix la capella.
Es desconeix la data exacta de la construcció, encara que cal incloure-la en el grup d'ermites de conquesta, i es remuntaria als segles XIV-XV com un dels edificis més antics del municipi. S'ha modificat molt al llarg de la història, especialment en el segle XVIII, quan es va reformar profundament i s'hi van afegir diversos elements. Va patir danys greus durant la Guerra Civil, i va quedar abandonada fins a 1972.
L'edifici té els paraments de mamposteria blanquejats i la teulada és a doble vessant, molt poc pronunciada. El ràfel dret es prolonga per a cobrir també l'habitatge de l'ermità adossat, en el qual s'obrin finestres reixades i té un pou al costat. La façana asimètrica s'obri a una espècie de terrassa que precedeix una placeta arbrada. Sota l'òcul del frontó hi destaca la portada d'elegant estil renaixentista, formada per pilastres acanalades amb entaulament recte, adornat amb semiesferes als cantons.
En l'interior, un gran arc apuntat divideix la nau coberta amb sostre de dos aiguavessos suportat per un entramat de bigues de fusta. El presbiteri s'eleva sobre grades i, a l'esquerra, un arc de mig punt dona pas a la dependència del cor. De la testera, recta, penja un retaule neogòtic amb representacions de la devoció mariana, sant Sebastià i sant Bartomeu. Damunt d'una mènsula de pedra, es troba la imatge de la Mare de Déu de Loreto i altres objectes de culte i imatgeria diversa, que inclou pintures de l'artista Joan Baptista Soler Blasco (1920-1984), nascut a Gandia però molt vinculat a la ciutat de Xàtiva.