Els nostres pobles

Des de dalt d'un campanar
sempre pots veure el campanar veí.
Lluís Llach

La Vall de Laguar

La Vall de Laguar està situada en una àrea molt muntanyenca, a l’interior de la comarca, en el curs alt del riu Girona. És considerada una de les quatre Valls de la Marina i està formada per tres pobles que formen un sol municipi: Campell o Poble de Baix, Fleix o Poble d'Enmig, i Benimaurell o Poble de Dalt. Se situa a 437 metres d’altitud, amb una extensió total de 23 km² i una població de 843 habitants, coneguts amb el gentilici de guarers i guareres.

Terme municipal de la Vall de Laguar. Superfície 23 km². Habitants 843 (dades INE 2021).

HISTÒRIA

En aquesta Vall, el riu Girona trenca el terreny i forma el paratge del barranc de l'Infern, anomenat també ‘la Catedral del Senderisme’. Submergida entre aquesta conca en el curs alt i entre la serra del Penyó o Cavall Verd (800 metres) a la part sud i les serres de Migdia i d’Ebo o els Aspres a la part nord. La riquesa hídrica es veu patent en les nombroses fonts que recorren tota la vall i en la presa d’Isbert a la part baixa. 

Els primers indicis humans els trobem amb pintures rupestres d’estil llevantí, esquemàtic i macroesquemàtic localitzades en abrics a la conca del riu Girona, amb datació d'època neolítica. Però el poblament actual comença en plena època andalusina musulmana. El topònim Laguar prové de l'àrab i és una evolució d'Al-Agwar, que significa 'les coves'.

Durant l’època andalusina hi havia quatre alqueries que poblaven aquesta vall: Benimaurell, Campell, Fleix i Isbert. Aquestes quatre alqueries estaven defensades i vigilades per dues fortificacions: el castell de les Atzavares (situat a la part baixa de la Vall, enfront de l’actual sanatori de Fontilles) i per una torre de vigilància a la part alta de la Vall, coneguda com la Casota.

Un dels episodis més amargs de l'època moderna que va afectar la comarca i a tot el Regne de València, va tindre en aquesta Vall el seu moment àlgid: es tracta de la revolta de Laguar. Amb la publicació del ban d’expulsió morisca signat per Felip III el 22 de setembre de 1609, alguns moriscos de les valls interiors d’aquesta zona s'hi van rebel·lar i concentrar en la Vall de Laguar. Hi van arribar prop de 23.000 persones vingudes d’Ebo, Gallinera, Guadalest, Altea, i altres, que resistiren i fins que l’exèrcit del rei les va arraconar dalt de la serra del Cavall Verd, on van aguantar huit dies sense aigua ni menjar. Finalment, que es van rendir i es van entregar. Els portaren al port de Dénia i s'embarcaren cap a l’exili a Orà.

Després de l’expulsió el 14 de juny de 1611, es va signar una carta pobla perquè vingueren 31 repobladors nascuts a Artà, 10 de Manacor, 7 de Llucmajor, 3 de Petra i així fins a 69 illencs. Mostra d'aquest fet són els cognoms que actualment conserven els seus descendents: Ballester, Moll, Mas, Mengual, etc.

Molt destacable és el sanatori de Fontilles, originalment per a leprosos, que actualment és un centre de la tercera edat. Laguar és un municipi de clara tradició agrícola que hui dia continuen rememorant amb els camps de secà, compostos per oliveres, ametlers i, sobretot, cirerers. Aquests últims arbres són els més celebrats i coneguts, els habitants tenen un afecte especial a les cireres que hi creixen.

FESTES 

  • Festes del Campell, se celebren els dies 25, 26 i 27 de juliol.
  • Fleix commemora les seues festes patronals el primer cap de setmana de setembre i el 17 de maig se celebren les festes de Sant Pasqual.
  • Festes de Benimaurell, se celebren els dies 22, 23 i 24 d’agost.
  • Romeria de l’Ermita de Sant Josep, se celebra el 19 de març.

GASTRONOMIA 

  • Embotits (botifarra negra, llonganissa roja i blanca, i sobrassada).
  • Coques.
  • Arròs caldós amb fesols i penca.
  • Ronyoses, un dolç fet a base d'ametla i sucre.

location_on Llocs d'interés

Rutes senderistes

info La Vall de Laguar

Horari d'atenció: de dilluns a divendres de 09.00h a 14.00h.

M'interessa Guardar a la motxilla

Altres pobles

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024