Ocupant la plaça del Mestre Tosquer Vicent de Gràcia es troba el Jardinet de Loreto. Anteriorment, va ser el solar de la capella de la Mare de Déu de Loreto, un dels edificis religiosos situats intramurs de Xàbia.
L’1 de desembre de l’any 1556, seguint les notes recollides per G. Cruanyes a l’arxiu parroquial, van començar les obres de la “casa i ermita de la Mare de Déu de Loreto al pati que va donar Lluís Sapena en juny del passat any als Jurats d’aquesta vila”. Quasi del mateix moment són les primeres referències documentals sobre la porta de la Mar, situada al costat de l’ermita, una porta que va haver de ser reforçada l’any 1639 davant les amenaces d’atacs piràtics.
No coneixem cap imatge de la capella de Loreto, només algunes curtes descripcions poc aclaridores i alguna notícia sobre l’ús funerari de l’edifici que acollia el vas dels mariners.
Passant el temps, des de finals del segle XVII es va formar, fora de les muralles, el raval de la Mar. Durant la segona meitat del segle XVIII, aquell nou barri tenia uns 47 veïns que, aplicant un coeficient de quatre per unitat familiar, representava unes 188 persones. La majoria d’aquests ciutadans es dedicarien a oficis relacionats amb la mar i la pesca, i la seua capella i el vas on eren soterrats era l’ermita de Loreto.
L'última notícia vinculada a aquest edifici ens parla del seu enderrocament el 12 d’agost de 1881. L’enderrocament de la capella va crear un solar que, poc temps més tard, va esdevindre el primer jardí públic. Allí, Vicent de Gràcia va construir l’any 1923 una font que aprofitava un robust trompellot de pedra d’una almàssera, sobre la qual va col·locar una imatge de la Mare de Déu de Loreto en memòria del temple que hi va existir des del segle XVI.(1)
(1) Descobrir Xàbia. Plaça del mestre tosquer Vicent de Gràcia. Xàbia Departament de turisme. https://va.xabia.org/ver/7413/Pla%C3a-del-mestre-tosquer-Vicent-de-Gr%C3cia.html