Amb el nom de barri Baix la Mar és conegut popularment el barri o raval de la Mar. Per als veïns i veïnes de la ciutat, aquest barri d'origen mariner es contraposa a Dalt Dénia o nucli central i principal de la ciutat. La vinculació a la mar ha estat sempre present quan tothom pensa en aquesta contrada de Dénia, ja que hi visqueren —fins a la dècada dels anys setanta del segle XX—, els mariners, envoltats de magatzems i el renou del comerç marítim.
Els edificis i la imatge urbana actual del barri Baix la Mar tenen el seu origen en el segle XIX, encara que part del teixit i localització ja l'ocuparen els àrabs amb el nom de raval de la Mar o Marítim. Dels quatre ravals d'època islàmica, el marítim era, amb tota probabilitat, el més rellevant dels tres de vora mar, ja que es trobava directament vinculat al port.
Amb més de 2.000 anys d'història, el port de Dénia ha tingut una gran importància històrica gràcies a la posició estratègica, atés que és el més pròxim de la Península a les illes Balears.
En l'època de Sertori, al segle I aC, va ser base naval, port i campament d'aprovisionament. Anys més tard, amb el naixement de la Taifa de Daniya, el 1015, la flota naval del rei de la Taifa va partir des d'ací per a començar la conquesta de les Balears i Sardenya.
El port de Dénia ha sigut un important centre de trànsit marítim fins a l'arribada dels cristians en 1244 i compta amb un passat comercial i pirata que el convertiria en el segle XV en un niu de corsaris.
En 1609 es va convertir en el principal port de desterrament dels moriscos. Després de la destrucció de la ciutat en 1705, a la fi del segle XVIII començà la recuperació amb l'exportació de la pansa i l'assentament de cases de comerç franceses.