Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.
Dénia
El castell de Dénia se situa, com bé indica el seu nom, a la localitat de Dénia. El seu disseny es remunta a l'època islàmica, entre els segles XI i XII. Els musulmans van aprofitar les antigues construccions que els romans hi van crear, segons ens indiquen les restes trobades en les excavacions que s'han fet en el subsol.
El paper del castell va ser predominant en el transcurs de la conquesta cristiana de les terres alacantines. Seria Eixemén d'en Carròs qui conqueriria la fortalesa per les armes aragoneses, i a continuació es va instal·lar al recinte emmurallat l'any 1244.
El castell va quedar en poder de la corona, que va passar a mans de Jaume II, més tard al seu fill Pere I, i en acabant, al descendent Alfons, primer comte de Dénia. En el transcurs de la contesa entre aragonesos i castellans, al segle XV, la fortalesa va ser escenari de diversos enfrontaments en els quals se'n debatia la propietat. Durant la guerra de les Germanies, el castell va ser refugi del virrei de València, Diego Hurtado de Mendoza, després de fugir de la capital valenciana. En el segle XVI, per iniciativa del marqués de Dénia, Francisco Gómez de Sandoval i Rojas, es va renovar i va fortificar el castell davant les contínues amenaces de les incursions dels pirates barbarescos. Durant la guerra de Successió va resultar molt deteriorada i, arran d'això, es va abandonar pràcticament fins a principis del segle XIX que quedà en un estat avançat de ruïna.
Finalment, una Reial Ordre de 1859 ordenava el total desallotjament i enderrocament de les restes de la fortalesa. Va passar a mans privades fins que en 1952 passaria a les mans del municipi de Dénia, i en 1958 van començar els treballs de restauració que han deixat la fortalesa en l'estat actual.
En destaquem les reformes de l'època almohade, la construcció de la torre Roja i la torre del Consell al segle XV, els baluards i altres sistemes defensius d'estil renaixentista, així com la reedificació del Palau del Governador, als segles XVI i XVII, sota els auspicis del duc de Lerma, marqués de Dénia.
Amb el finançament de:
MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta
C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara
Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org
Cultura i Patrimoni:
659 219 476 - macma@macma.org
Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:
680 516 149 - xarxajove@macma.org
Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:
635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org
Servei Mancomunat d’Arxius:
620 85 22 83 - arxius@macma.org
Secretaria:
96 575 72 37 - secretaria@macma.org