"El poble de Murla, com la gran majoria de pobles de la comarca de la Marina Alta, ha patit les dures marxes de la gent estimada a altres països o a múltiples indrets de les comarques valencianes per tal de buscar una millor vida o aconseguir el suport necessari per a tirar endavant la família. La primera meitat del segle XX està marcada pel gran èxode rural.
El gran èxode al qual s'enfrontaren els habitants de la Marina els portà a travessar l'oceà per a instal·lar-se als Estats Units d'Amèrica. La població que emigrà a l'altra banda de l'Atlàntic s'ha estimat en un 13,6% per al poble de Murla. Aquests varen treballar sobretot a Nova York i també al Canadà amb la construcció de les noves vies del ferrocarril.
El Rajolat a Murla ha sigut un dels espectadors muts d'aquestes partides forçoses a altres terres. Des d'aquest banc de lloses, hui utilitzat per la població per a refugiar-se de les hores llargues de sol durant els mesos d'estiu i reunir-se a l'ombra, centenars de persones esperaren els autobusos i els cotxes públics per a iniciar el camí a noves terres amb l'esperança d'una vida millor. Per això, no és estrany que aquest punt del poble, situat davant de la plaça Major, siga un gran símbol i lloc de reunió per a tot habitant de Murla.
Si vols estar ben informat/da de tots els esdeveniments al municipi has de visitar aquest indret perquè ací es pengen els pasquins i bans que anuncien qualssevol de les activitats o canvis importants al municipi." (1)
(1) Vall de Pop (2021) El Rajolat i l’emigració. Va de sentits. https://www.vadesentits.com/el-rajolat-i-l-emigracio