El nostre patrimoni

Espais naturals

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

El Poble Nou de Benitatxell

Paratge de la Falla del Moraig

L'àrea de la Falla del Moraig constitueix un element geomorfològic singular i està catalogat com a Lloc d'Interés Geològic per l'Institut Geològic i Miner d'Espanya. Hi destaca especialment una paret rocosa extraplomada que sobreïx del terreny, on es poden observar amb claredat el pla de falla i les estries verticals provocades pel frec dels materials calcaris durant la formació. La falla del Moraig, també anomenada del Riu Blanc, és una fractura de l'escorça terrestre normal (amb desplaçament vertical) ocorreguda fa 11 milions d'anys, durant el Miocé superior. Aquesta falla va afonar els materials calcaris i va formar la cova dels Arcs.

La cova dels Arcs es troba a l'entrada de la cala del Moraig. Esculpida per la mar, constitueix un dels millors exemples de drenatge d'un sistema càrstic que ha passat de condicions ambientals continentals o litorals a submarines. La cavitat es va crear, inicialment, en condicions subaèries i inundada durant l'últim ascens del nivell de la mar (fa uns 60.000 anys).

Prop de la cova dels Arcs, a uns pocs metres al sud, es descobreix l'entrada del riu subterrani del Moraig, on descarrega l'aqüífer de Benissa. Es tracta d'una galeria àmplia de la qual parteix un conducte principal que, en profunditat, es ramifica creant bifurcacions i galeries. Les exploracions realitzades per espeleòlegs submarinistes han permés reconéixer dos quilòmetres de conductes totalment submergits, que arriben a una profunditat de 60 metres sota el nivell de la mar. La llacuna d'eixida se situa al costat de la paret vertical de la Falla del Moraig. Aquest sistema format per diverses galeries, pous i bifurcacions, constitueix, al costat del de l'illa grega de Kephalina, un fenomen hidrogeològic únic en el món i queda per descobrir si es tracta del riu submarí més profund d'Europa.

El riu Blanc o riu del Moraig és únicament accessible per a submarinistes espeleòlegs amb alts coneixements i equips especialitzats, ja que és extremadament perillós perquè només té un recorregut i una eixida a la superfície, per la qual cosa hi ha risc de quedar-s'hi atrapat. A pocs metres de la falla, trobem la coneguda com a Vasenilla, un exemple magnífic de dolina de col·lapse, que constitueix l’avantsala geològica per a la formació d’una futura cala. Té morfologia circular amb parets verticals i actualment està comunicada amb el mar, però encara no l'ha mamprés del tot.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info El Poble Nou de Benitatxell

M'interessa Guardar a la motxilla

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024