El nostre patrimoni

Espais naturals

Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.

Sagra

Paratge dels Mortits

A l’entorn de la població de Sagra afloren nombroses fonts d'aigües netes i cristalines, destacant entre elles la font de Dalt del Mortit, ubicada al paratge que porta el mateix nom, que davall d’un gran penyal aflora pràcticament tot l’any amb certa intensitat.

En ella, antigament abeurava el bestiar i, a causa de la seua estratègica situació i a la bonança del clima que gaudeix el seu entorn, les seues aigües també eren utilitzades per al reg d'algunes parcel·les.

Persones de Sagra descriuen que l'aigua per al reg de la font de Dalt del Mortit era distribuïda gratuïtament entre els mateixos usuaris, així com la neteja i conservació d'aquesta i de les seues sèquies i canals.

Durant l'estiu el seu cabal minvava dràsticament, per la qual cosa per a fer ús de les seues aigües correctament, els agricultors van construir una bassa de poca profunditat aprofitant el desnivell que brinda el terreny, acumulant les seues aigües pel tradicional sistema de decantació. Una vegada plena, aportava el cabal necessari per a un correcte reg.

Antigament, per a arribar a les hortes que regava la font de Dalt del Mortit no existia cap camí, per la qual cosa l’accés s'efectuava amb una certa dificultat a peu a través de la mateixa muntanya o per una senda d'una amplària aproximada de tres pams, la qual cosa dificultava que els agricultors acudiren fàcilment i ràpidament a les seues hortes. El camí que actualment accedeix a aquestes fonts i que continua cap al cim del Mortit " la Corona" es va construir en la dècada dels setanta.

Si continuem cap al pla pel mateix camí amb direcció a la població de Sagra, a poca distància aflora la Font de Baix del Mortit que, amb les seues aigües, mantenia un abeurador per a animals amb una xicoteta bassa.

La font de Baix del Mortit, situada a poc més d'1,5 quilòmetres del nucli urbà de Sagra, queda situada entre muntanyes en un espai de vegetació exuberant d'enorme qualitat mediambiental i paisatgística. Està envoltada de majestuosos pins, canyars, margallons, argilagues, romers, garroferes i ametlers.

En l'actualitat, s'ha construït una zona recreativa denominada "Àrea recreativa de la Font del Mortit", de 1996, i remodelada posteriorment l'any 2000.

Continuant cap al pla ja en la part baixa del mateix Mortit, aflora “la Bacorra”, font que sorgeix solament en època de grans pluges.

transfer_within_a_station Rutes pròximes

info Sagra

El nostre patrimoni

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Perdre's pels carrers i descobrir el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací els tens tots

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

© MACMA 2023