Les pedres ací ens parlen, formen part del
nostre passat i del nostre present.
Benigembla
Per tal de conéixer bé el projecte del parc botànic i el germen de la construcció posterior, hem d'anar al segle XX i situar-nos en el context de les crescudes històriques del riu Xaló-Gorgos.
La comarca de la Marina Alta es troba en un dels nuclis pluviomètrics més importants de les terres valencianes, la qual cosa ha comportat nombroses riuades al llarg del segle XX, amb el riu Xaló-Gorgos com a un dels protagonistes indiscutibles. Concretament, l’octubre del 1957 hi hagué una riuada que promulgà l'alçament del mur de contenció i protecció que veiem a la vora del riu al pas per Benigembla. El principal benefactor de la construcció del mur del Ribàs fou Baldomero Vega de Seoane, qui era un representant en la Diputació d'Alacant del partit de José Canalejas.
Aquest mur, fet en pedra picada, ha sigut un símbol de la població des que es va construir. Tant, que fins i tot forma part de l'escut. A l'emblema de Benigembla s'hi veuen unes ones del riu Gorgos picant contra el mur del Ribàs.
Actualment, està en marxa un projecte de recuperació de l'entorn que l'envolta, a través de la creació d'un parc botànic format, majoritàriament, per espècies de bosc caducifoli. (1)
(1) Vall de Pop (2018). Parc Botànic El Ribàs. Va de Sentits. https://www.vadesentits.com/parc-botanic-el-ribas
Amb el finançament de:
MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta
C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara
Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org
Cultura i Patrimoni:
659 219 476 - macma@macma.org
Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:
680 516 149 - xarxajove@macma.org
Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:
635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org
Servei Mancomunat d’Arxius:
620 85 22 83 - arxius@macma.org
Secretaria:
96 575 72 37 - secretaria@macma.org