L'Atzúbia Forna
Forna ha sabut preservar el seu patrimoni arquitectònic i cultural per a mantindre tot l'encant d'una autèntica alqueria morisca.
Comencem la ruta des del pàrquing, on ens donen la benvinguda unes moles còniques que pertanyien a una de les quatre almàsseres d'oli que hi havia antigament, com la que trobem a continuació: la casa de la Roda. Es diu així perquè ací vivia el mestre dels carros, com es veu en el detall de les finestres.
Baixant per la dreta per unes escales, arribem a la plaça de la Quintana. Seguidament, a l'esquerra es troba Casa Ángel, que era la taverna. Just davant de nosaltres veiem la casa de Vacances dels rectors i monges en els segles XIX i XX. Seguim pel carrer de la Quintana, i podrem observar la casa Vida (on vivia la matrona) i l'edifici annex a l'església, que era l'ajuntament i la presó del poble.
En la plaça destaca l'església de Sant Bernat Abat, del segle XVI, que, en temps de guerra, va ser mercat de verdures i escola. A la dreta està la casa de la Baronia, que antigament complia la funció de casa del senyor feudal. A l'esquerra, la casa abadia, que es va edificar sobre la font, i la va cobrir amb una volta de més de dos segles d'antiguitat.
Baixant per la plaça arribem al llavador, que, com a curiositat, es troba dins de la població (normalment se situaven fora del poble).
Seguim per l'esquerra, passant el centre mèdic, i arribem al carrer Perera, que està empedrat i decorat amb flors. Quan arribem dalt, podem admirar el castell medieval del segle XIII, que s'alça a la part alta del tossal. Tornem pel mateix carrer fins a la plaça per a arribar al pàrquing.