De temporada...

Si a la muntanya vas
del que portes menjaràs
Dita popular

Experiència de juliol

A la fresca. Carrers i art a la Marina

Proposta de Passaport Marina Alta

26/06/2024 | Àngela Lull Mut

Descobrir la comarca pels carrers engalanats de sis pobles.

Al mes de juliol els companys i les companyes de Passaport Marina Alta vos proposen que gaudiu de l’art que es plasma d’una manera original als balcons, façanes i carrers d’alguns pobles de la Marina Alta. ‘Passeja entre carrers i art’ és la proposta de Passaport Marina Alta, on ens conviden a observar cada detall d’aquestes obres al carrer. Quatre pobles plens de colors, música i activitats per a totes aquelles persones que vulguen viure una experiència única. 

Passaport Marina Alta

També podeu descarregar i consultar la info completa al següent enllaç: 

[PDF descarregable]

[...]

Per això, l’equip de la MACMA ens hem posat la motxilla a l’esquena i hem anat a explorar-la, tot resseguint les indicacions de Passaport Marina Alta. I aquest ha sigut el resultat; etapa a etapa i poble a poble, anirem desvetllant la història i curiositats dels llocs que proposem en aquesta excursió perquè gaudiu vosaltres també. 

UN POC D’HISTÒRIA. Sabem d’on venim per decidir on anem.

Per què aquesta experiència la proposem en el mes de juliol? L’equip de la MACMA suggereix aquest mes perquè és quan es fan els concursos i s’exposa l’art als carrers, balcons i façanes. Totes aquestes iniciatives tenen el seu motiu, mantindre la importància dels carrers, engalanar-los, fer festa i germanor en ells.  

I, d’on naix aquest sentiment de carrer? Durant el temps que la població morisca va estar en terres valencianes, predominaven barris i municipis amb carrers més estrets i desordenats. Açò es deu a la forma d’interactuar i fer vida quotidiana era de “portes cap a dins”. Les famílies s'organitzaven dins les cases i gran part del seu dia a dia el passaven en casa i al pati interior, majoritàriament les dones fent labors. Els habitatges d’arquitectura islàmica, donaven una visió austera des de l’exterior de la casa, molt diferent amb l’interior, on la decoració es concentrava en el pati interior i en les estances, les quals estaven orientades a aquest. El pati el decoraven plantes, arbres i fonts, tota una obra d’art per admirar. 

Aquest model de distribució i de sociabilització queda ben lluny al que actualment coneixem, prou diferent de la concepció de la població musulmana.  Els cristians i les cristianes es caracteritzaven per tindre carrers més amples i organitzats, on passaven el seu dia a dia durant les hores de sol, feien vida de “portes cap a fora”. Per això les cases sempre estaven amb les portes obertes i els carrers engalanats i cuidats, per a la població cristiana era un espai comú que cuidaven entre tots i totes. 

Igual que per als musulmans i les musulmanes el pati de l’interior de la casa era l’espai on reunir-se per treballar i socialitzar, i per això dedicaven temps en el seu decorat i revestiment, per als cristians i cristianes aquest espai comunitari era el carrer. Però dins d’aquestes dues contraposicions hi ha una figura comuna, l’anomenat Muhtasib, funcionari medieval musulmà encarregat de regular el comerç, els banys públics, seguretat i circulació de vehicles. D’aquesta figura descendeix Mostassaf, magistrat municipal dels territoris de la Corona d’Aragó que s’encarregava tant de vetlar i regular els productes del mercat com l’aplicació de normatives urbanístiques que supervisaven la   neteja de la ciutat i les activitats dels gremis. 

Antany, els espais entre homes i dones estaven partits. Els homes passaven el temps de treball al camp i el temps de socialitzar al bar. Llocs poc freqüentats per dones, ja que no se'ls permetia. En canvi, elles dedicaven el seu temps de labors a les cases on feien gran part del treball i al safareig, on anaven a netejar. El seu lloc per relacionar-se era el carrer, “a la fresca de la nit/vesprada” on xerraven i aprenien labors com cosir o cuinar.

Aquesta forma de viure ha anat mantenint-se en els anys fins als nostres temps. A hores d’ara, encara podem veure la influència de la figura de Mostassaf en els nostres municipis, sobretot en les dones. 

Elles, les que cuidaven i mantenien el carrer, les que feien d’ell un museu obert, una obra d’art. Tenien com a norma implícita netejar la part del carrer de davant sa casa, omplir-lo amb plantes i engalanar-lo durant les festivitats amb els millors cobertors colgats dels balcons i amb murta per terra per gaudir de la decoració quan tots els ciutadans i ciutadanes sopaven tots junts al carrer.  A més del carrer, també cuidaven molt les façanes, embellint-les amb elements urbans com picaportes i forats de pany, canaleres, reixes, balcons, guardacantons, pilons i absències.

Tot açò ja era art urbà, al carrer, als balcons i a les façanes. Aquests pobles han creat aquestes presentacions d’art com un homenatge a la nostra tradició, la forma de conviure i fer germanor. Al mateix temps donen veu a les persones artistes que amb la seua imaginació transformen el poble en una exposició oberta plena d’història, cultura i diversió. 

Curiositats: 

  • La vetlaeta: expressió que s'utilitza per al moment en què les dones eixien al carrer amb les seues cadires per seure a la fresca i parlar, contar-se receptes o aprendre a cosir. Actualment, la vetlaeta la fan tant veïns com veïnes del carrer quan es pon el sol durant els mesos d'estiu.
  • Fer safareig: expressió que s'utilitzava com a sinònim de xafardejar. Es deia així perquè el safareig era un dels llocs on es reunien les dones per fer les labors de casa i, per tant, un lloc on podien xafardejar.
  • Enramà de la murta: expressió que utilitzen per fer referència a l’acte que realitzaven els veïns i veïnes del poble per engalanar els carrers durant les festes patronals, omplint els carrers de murta com si fora una catifa per on passen les cercaviles i les processons.

JORNADES PROPOSADES. Pas a pas anem fent camí.

És estiu, ja fa calor i, que hi ha millor que passejar entre l'ombra dels carrers? Gaudir de la brisa de la mar de Calp i Benissa o la frescoreta de la muntanya de Gata de Gorgos, Xaló, Senija i Benigembla.

Aquests municipis han optat per transformar el poble durant els mesos d'estiu, donant visibilitat a les persones artistes de la nostra comarca i oferint a la població una activitat cultural i visita i turística inoblidable. Així que prepara la teua càmera i envoltat per la inspiració de les persones artistes de la comarca.

L'experiència que proposem comença a Benigembla un poble de l'interior de la Marina Alta, a la Vall de Pop. Aquest any podrem gaudir de la setena edició del BIMAU, sigles de Benigembla Internacional - Mostra d'Art Urbà. És un projecte de dinamització cultural que fomenta la participació creativa amb l'art reivindicatiu i el compromís d'intensificar la relació entre els espais i les persones. Diferents artistes presenten els seus projectes i sol·liciten unir-se a aquest esdeveniment, i un jurat realitza la selecció. Aquest museu a l'aire lliure podem anar a veure'l durant tot l'any, però el disseny, execució i exposició de les noves propostes es fan durant l'estiu. Concretament, aquest 2024 podem anar a Benigembla del 22 al 25 de juliol i així veure com es duen a terme sobre les façanes dels pobles les seues obres d'art a través de colors, dibuixos amb la temàtica del Ribàs. És molt important que en visitar aquesta exposició que ens ofereix el municipi de Benigembla, no ens deixem cap carrer. Anem passejant per cada un d'ells, apreciant les obres d'art esculpides en les dels edificis, habitatges i comerços del poble. Al recórrer tot el poble, passarem per diferents elements del municipi que és important destacar, com el safareig, l’església de Sant Josep o el Sindicat, antic edifici del segle XX d'estil neoclàssic, o el  parc botànic del Ribàs, un mur construït al segle XX com a solució a les riuades del riu Gorgos, convertint-se en un símbol per al poble de Benigembla i, aquest any amb el tema que dirigeix l'exposició. Finalment, si volem fer altra ruta pel municipi, vos convidem a fer la ruta de #Vadesentits, una ruta preparada amb diversos codis QR que vos donaran informació de la història de Benigembla d'una manera diferent.

El següent municipi al qual ens dirigirem és Xaló, un altre poble de l'interior de la Marina Alta. En aquest cas, l'excursió que anem a fer és un recorregut literari anomenat Pinta'm un poema. Un projecte sorgit de les idees d'un grup de persones enamorades de la poesia i de l'art. Una fusió d'imatges i paraules, de poemes i representacions visuals que omplin de vida i colors les parets del municipi. Tot va començar com una xicoteta idea, però a poc a poc, amb la col·laboració de l'ajuntament ha anat creixent fins a convertir-se en un projecte local, en el que participa el veïnat del poble i del voltant. Les obres, creades per artistes de la comarca, reflecteixen il·lusió, solidaritat i bellesa emmarcada en una paret que arriba al cor de tots els vianants. Durant el recorregut podrem albirar un total de 18 obres d'art que parlen d'amor, de tradició, de la terra i de llibertat en poemes com l'Elegia a la Marina Alta, Vida, Terra, Dona'm la mà i molt més. Aquesta exposició està sempre disponible per a qualsevol persona curiosa que vulga fer un passeig entre carrers, poesia i pintura. L’equip de la MACMA vos recomanem que, durant el recorregut visiteu diferents elements emblemàtics del municipi com el parc del Tossalet, l’ermita de Sant Domènec Guzman o el Museu Etnològic i Arqueològic el qual ofereix fer un viatge al llarg de la història de les diferents cultures i civilitzacions que han poblat el territori de la vall de Xaló. Finalment, si voleu completar l’excursió #Vadesentits començada en el poble anterior, a Xaló podem continuar amb la ruta urbana per interactuar amb els cinc sentits.

Continuem amb la ruta pels pobles d'interior de la comarca, Senija. Aquest ens ofereix el Museu Obert de SenijaMOS, el primer gran museu obert de la Marina Alta el qual des de 2017 ompli els carrers de Senija de colors, art i història. El MOS Senija és una oferta cultural abellidora i enriquidora per a gaudir amb tota la família de l'art contemporani i la tranquil·litat d'un poble acolorit de la Vall de Pop. Visitarem en qualsevol moment de l’any els carrers de Senija per gaudir de les obres que parlen dels seus habitants, els seus costums i les devocions. Un municipi ple d'il·lustracions esculpides sobre les façanes de les cases del poble de Senija. Com en la resta de pobles, recomanem visitar l'arc gòtic, l'antiga font del poble, l'església de Santa Caterina o la roca de la Salve, un monument que commemora les persones que anaven a la Ribera per treballar l'arròs. Aquest últim element emblemàtic es troba dins de les escoles del poble, i per això sols es pot veure des de fora o quan estan obertes al públic. Finalment, tancarem la visita a aquest poble viatjant per la història Senija, coneixent tots els seus racons amb la ruta sensorial #Vadesentits.

En el segon dia de l'experiència, comencem la nostra proposta amb la visita d'una mostra a l'aire lliure de l'art tèxtil que es fa a Gata de Gorgos, des del 28 de juny fins al 21 de juliol al carrer la Bassa. Com hem parlat abans, és tradició colgar als balcons els millors cobertors per engalanar els carrers durant les festivitats i a Gata de Gorgos aquesta tradició s'ha mantingut molt viva al llarg del temps. Per aquesta raó, es va arribar a la conclusió de continuar mantenint aquesta, però d'una manera diferent, fusionant-la amb l'art tèxtil i finalment es va anomenar Art al vent. Aquestes obres penjades tenen les mesures dels cobertors i estan fets quasi el 100% amb teixit amb motiu d'oferir als visitants el ball fluït de les teles amb el vent que corre pel carrer. Gaudirem d'una exposició a tot un carrer acompanyada d'una variada programació cultural amb activitats durant tot el mes, ball, presentacions, actuacions, música, una exposició amb els cartells de vint anys de l'Art al vent i molts altres actes. A més, si el que volem és ampliar la visita pel municipi, recomanem visitar la Creu de Tosca, una creu de pedra tallada que delimitava el terme del poble, l'església de Sant Miquel d'Arcàngel o fer la Ruta dels Riuraus XIII per continuar endinsant-se dins la tradició de les terres valencianes.

El segon poble d'aquest dia i el penúltim de l'experiència de juliol és Benissa. Seguim amb les exposicions al carrer durant els mesos d’estiu i en aquest poble proposem l’Art al Ras. Des de fa molts anys aquest municipi ha sigut un dels pobles de la comarca que feien intervencions artístiques al carrer, però un any, per qüestions del paviment, es va deixar de fer. Aquest esdeveniment no es va reprendre fins que els veïns, veïnes i artistes de Benissa es van reunir i van decidir protestar la parada d'aquest acte cultural. La millor forma de reivindicar era tornar a fer aquest acte i amb l’ajuda de Grup d’Artistes de Benissa (GAB) i el veïnat s’han organitzat per tornar a realitzar aquest acte cultural i artístic de forma anual. Una exposició diferent, amb pintures, música, i moltes figures que segueixen un tema comú. Anys anteriors les temàtiques han sigut la llata i el raïm, dos productes molt lligats al poble. Aquest any podrem gaudir tant d'obres grupals com d'obres individuals que tracten el tema dels fils. L’exposició s’inaugurarà el 5 de juliol i estarà exposada al carrer fins al 8 de setembre amb el nom ‘Fils al Ras’. Aprofitant la visita al poble, recomanem endinsar-se per cada carrer i cada element emblemàtic del municipi per tindre una experiència plena de Benissa. Alguns elements que recomanem com el llavador, la Sala Consell, les Cases del Batlle i la placeta de l'església vella. Un poble ple d’encant i tradició.

Finalment, l’equip de la MACMA volem tancar aquesta experiència tan enriquidora amb una exposició al centre històric d’un poble costaner, Calp. L’esdeveniment cultural i artístic que fa aquest municipi durant els mesos d’estiu per omplir els carrers engalanats de visitants perplexos amb l’art que recobreix aquest poble de costa, anomenat Art al Carrer. Aquest any la inauguració serà el 18 de juliol amb aquesta activitat en la qual participen associacions i entitats de Calp per fomentar la vida associativa i fer comboi entre amistats i família. Les decoracions artístiques d’aquest any són originades amb el lema de Calp marinero, un tema que comprén un dels aspectes més importants del poble, el mar. Obres d'art que ens exposen al carrer per admirar una mirada crítica barrejada amb costums i bellesa. A més, per complementar la visita a aquest poble, podem visitar les salines, la muralla roja que és una construcció amb una topografia adaptada al penya-segat, el pou salat, l'ermita de Sant Salvador i l'església de la Mare de Déu de les Neus o el Torreó de la Peça, anomenat així a les restes de l’arquitectura militar de la fortalesa.

Un mes ple d’esdeveniments al carrer, danses, música, manualitats, exposicions, xerrades, i molt més. Un fum d’activitats programades per celebrar el bon temps amb l’art i fer germanor aprofitant la fresca de quan es pon el sol. Si voleu informar-se sobre totes les activitats que estan programades en aquest mes de juliol, consulteu tota la programació cultural, juvenil i esportiva a la nostra Guia MACMA i gaudeix de l’estiu amb amistat i família. 

** Aquesta experiència està pensada per a fer-la en diferents dies per gaudir de les exposicions i totes les activitats dels municipis. Des de la MACMA recomanem que la ruta es faça a la vesprada, amb la posta de sol, ja que és on més podrem gaudir de la frescoreta del vent que corre pels carrers. Igualment, cada persona pot adaptar l'experiència segons els seus gustos i pegar una ullada a la programació cultural de cada un d'aquests municipis. A més, si el que voleu és ampliar la informació o elements a visitar de cada poble, podeu entrar a la pàgina web Descobrim la Marina Alta i personalitzar aquesta ruta.

Podeu seguir l'experiència de juliol mitjançant aquest mapa. 

I MÉS ENCARA. A la taula i al llit al primer crit. 

On comprar

On menjar

On dormir

Activitats i altres

M'interessa Guardar a la motxilla

De temporada...

Un paisatge que mai s'acaba

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Recorre els carrers i descobreix el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací tens tot el que necessites

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

Descobrim la Marina Alta:

© MACMA 2024