De temporada...

Si a la muntanya vas
del que portes menjaràs

La conca del Gallinera i la Marjal

Del riu Gallinera fins al Parc Natural de la Marjal

Per fonts, sèquies, molins, coves i marjals.

25/09/2022 | Núria Gómez Bolufer

A la zona limítrof del nord de la Marina existeixen unes valls, entre muntanyes, per les quals els barrancs i rius discorren fins arribar al pla i formar una marjal. La Vall de Gallinera, les valls de l’Atzúbia i la de Pego, configuren camins d’aigua que al llarg de milers d’anys han anat llaurant les muntanyes per obrir-se camí i arribar fins al punt més baix, la Marjal de Pego-Oliva, on l’aigua brolla del subsòl per configurar un dels paratges naturals humits més importants del territori valencià. 

Però alguna vegada vos heu preguntat com es sorgeix aquesta meravella? La nostra proposta de hui és que conegueu de primera mà el curs de l’aigua que alimenta la Marjal, des del seu naixement a  les muntanyes, obrint coves, avencs i brollant per fonts, a les zones de l’obaga, fins arribar a Mostalla i alimentar el principal aqüífer de la Marjal, creant així el naixement del riu Bullent. 

Arranquem des de Benissili, últim dels pobles que configuren la Vall de Gallinera, en la Font de la Mata, on s’inicia l’anomenada ‘Ruta dels 8 pobles’, durat el seu recorregut, marcat amb senyals verdes i blanques, resseguirem el riu Gallinera i també part de l’antic Camí Reial. Si alguna cosa caracteritza aquesta ruta, és la possibilitat de conèixer el recorregut de l’aigua i  les diferents estructures hidràuliques que la gent de la Vall ha anat deixant al llarg dels segles. En tots els pobles podrem gaudir dels seus llavadors i fonts, però també d’altres elements com la sénia del Tio Quico o el molinet de Benialí. Les hortes de regadiu que envolten els llogarets de la Vall, deixen constància de la gran herència medieval andalusina. A través de sèquies i regadores es canalitza l’aigua per poder obtindre hortalissa de regadiu. La ruta dels 8 pobles de la Vall de Gallinera acaba a una altra Font de la Mata, però en aquesta ocasió situada al poble de Benirrama, l’últim del terme municipal abans d’entrar en el terme dels pobles de l’Atzúbia i Forna. 

Nosaltres continuarem el nostre camí i descobrirem altres estructures fonamentals del riu Gallinera: els molins fariners. En el tram entre la Gallinera i l’Atzúbia, tres són els molins hidràulics fariners que ens acompanyaran: El Molí de Dalt o dels Moliners, en terme de la Vall de Gallinera, el molí del Mig, també anomenat de Porra (fita de terme entre els dos municipis) i el Molí de Baix o dels Serafins, ja en terme de l’Atzúbia. Tots aquests molins tenen l’inici de la seua història al segle XVIII, coincidint amb l’augment demogràfic que en la Marina Alta s’estava donant per aquella època, i en la que es varen roturar nous terrenys de cultiu. En conseqüència, es varen construir la gran majoria d'edificis i infraestructures necessàries per transformar el cereal (eres de batre i molins hidràulics). Tots ells varen estar en funcionament fins arribar als anys 20-30 del passat segle XX. 

El riu Gallinera s’escabussa en direcció al llogaret de Forna, però abans de continuar camí, tenim una parada obligatòria, el Tossal de Llop de l’Atzúbia. Allí s’amaga una cova que farà les delícies del visitant, coneguda popularment com la cova Canelobre, perquè si una altra cosa caracteritza les nostres muntanyes, és la de conformar un sistema càrstic subterrani en el que l’aigua continua obrint camí pels budells de les muntanyes, no debades aquesta zona està plena de galeries, avencs i coves, en els que les gotes d’aigua han creat meravelles escultòriques naturals en forma d’estalactites i estalagmites. Per a poder visitar la cova haurem de parlar prèviament amb l’Ajuntament de l’Atzúbia. A partir de l’Atzúbia i per a arribar a albirar la Marjal i les seues meravelles des de l’aire, haurem de realitzar una ruta senderista que s’enfila des de la piscina municipal i que ens permetrà bordejar el tossal de la Moleta per acabar enfilant-nos al capdamunt del Carritxar –a la part més alta de la serra de Mostalla. La millor hora per arribar-hi dalt és a primera hora del matí, quan el sol naix i banya de daurat tota la làmina d’aigua de la Marjal. Des d’allà dalt podrem fer una nova ruta, recentment homologada pel Centre Excursionista de Pego, i baixar per Mostalla fins a la Vall de Pego. La nostra última recomanació és visitar el parc i la ruta de la Muntanyeta Verda, des d’on podrem observar el riu Bullent, serpentejant des de les altures i des d’on podrem observar també tot el parc natural: Les noves zones de cultiu de la terra d’arròs i el gegant de pedra dormit al fons, Segària omnipotent. La vista ens regala una làmina que sembla un espill, alimentada per l’aigua que recorre la Vall de Gallinera i l’Atzúbia i Forna. Aquella aigua que la gent ha aprés a aprofitar-ne la seua força amb molins però de la que també han aprés a domesticar per regar i donar aliments. Una aigua que té la força de foradar muntanyes senceres, però alhora la delicadesa de crear meravelles, gota a gota, durant milers d’anys fins crear, banderoles, estalactites, estalagmites i columnes de pedra.  I per últim, una aigua que brolla des del més profund de la serra de Mostalla fins arribar a eixir de nou i crear un altre riu fonamental de tot aquest sistema hídric, el riu Bullent, principal riu que alimenta el parc natural de la Marjal i que ha despertat també moltes passions al llarg de la història des del segle XVI fins al segle XX. 

Elements a visitar durant aquesta excursió: 

La Vall de Gallinera   L'Atzúbia   Pego   

La Marjal   La Font de la Mata   Ruta dels 8 pobles   

Forna   Cova Canelobre    Serra de Mostalla    Segària

 

Núria Gómez Bolufer 
Tècnica de cultura i patrimoni 

 

De temporada...

Un paisatge que mai s'acaba

Informació útil...

Tourist Info
Localitza tots els punts i oficines d'informació turística
Wikiloc
Segueix totes les rutes de muntanya i subaquàtiques.
Google Maps
Perdre's pels carrers i descobrir el patrimoni des del teu mòbil
Dormir, menjar i comprar
Busques planificar el teu viatge? Ací els tens tots

Amb el finançament de:

On trobar-nos

MACMA. Seu Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta

C/ Blasco Ibáñez, 50 baix - 03760 - Ondara

Tel. 965757237 - Email: macma@macma.org

Contacte

Cultura i Patrimoni:

659 219 476 - macma@macma.org

Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:

680 516 149 - xarxajove@macma.org

Esports. Xarxa Esportiva Marina Alta:

635 636 023 - xarxaesportiva@macma.org

Servei Mancomunat d’Arxius:

620 85 22 83 - arxius@macma.org

Secretaria:

96 575 72 37 - secretaria@macma.org

Xarxes Socials

Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta:

Xarxa Jove Marina Alta:

Xarxa Esportiva Marina Alta:

© MACMA 2022